Az olaszországi Peccioli történelmi központjának látványa

Erről a lenyűgöző toszkán városról még az olaszok se nagyon tudnak

Az idei országos Borgo dei Borghi (falvak falva) verseny győztese a középkori múltat szemet gyönyörködtető kortárs művészeti színtérrel és vándorló robotokkal ötvözi.

A Rai olasz állami televízió 11 éve hirdet versenyt az Il Borgo dei Borghi, azaz a falvak faluja címére. A verseny segít a kis, de magával ragadó olasz települések ismertségét növelni, amelyek egyébként észrevétlenek maradnának. Az idei verseny győztese azonban sokkal több egy szép helynél.

„Az Il Borgo dei Borghi célja, hogy beazonosítsa ezeket a helyeket, amelyekről szerintem néha még az olaszok sem tudnak”

– mondta Kathy McCabe, a Dream of Italy című tévéműsor házigazdája a BBC-nek.

Olaszország mind a 20 régiójából egy-egy várost vagy falut jelölnek évente a falvak falva címre. A helyi lakosok videókat készítenek, amelyekben büszkén mutatják be falujuk egyedülálló történelmét, hagyományait és művészeti örökségét. A nézők ezután szavaznak a kedvenc helyükre, a döntőbe jutott helyeket pedig a szavazatok és egy háromtagú szakértői zsűri kombinációja alapján választják ki, amely Olaszország környezetével, történelmével és idegenforgalmi iparával kapcsolatban álló ismert személyiségekből áll.

Az idei győztes Peccioli Pisa városától nem messze található. A toszkán domb tetején fekvő, szőlőültetvényekkel, búzamezőkkel és olajfaligetekkel körülvett, 5000 lakosú város eredete a középkorra nyúlik vissza, de a modern köztéri művészet átalakította a jelenét.

Maga a falu régi téglaépületek, szűk utcák és sikátorok kusza szövevénye, amely a 12. századi San Verano harangtorony alatt található.

A falu egyik leglátványosabb helyszíne, a Palazzo Senza Tempo (Időtlen palota) tökéletes példája a múlt és a jelen közötti egyensúlynak. A 14. századból származó épület olyan történelmi részletekkel büszkélkedhet, mint a gyönyörű középkori udvar és a kőlépcsők.

A palotát 2019-ben felújították, hogy modernebb elemeket építsenek be, például tetőablakot, padlótól a mennyezetig érő ablakokat a földszinten, amelyek beengedik a fényt, és egy panorámateraszt, amely az alatta elterülő tájra néz. A palota a város kulturális központjává vált, mondta el Giulia Giaganini, Peccioli lakója a Borgo dei Borghi verseny videójában.

„Nemcsak a múltat és a jelent képviseli, hanem a jövőnk felé is tekint, és – ahogy a neve is jelzi – az 'Időtlen Palotává' vált.”

Peccioli egy ismeretlen középkori városból a modern művészet és a történelem keverékéről ismert várossá vált, amihez mindenekelőtt a szemét felhasználásával járult hozzá. Az 1990-es években, a hulladékgazdálkodási szabályok megváltozására válaszul a város vezetői azt javasolták, hogy fejlett hulladékgazdálkodási rendszerüket nyissák meg a régió más városai előtt.

A terület hulladékának átvételéből származó bevételt aztán visszaforgatták a közösségbe, lenyűgöző modern művészeti installációkat és fenntartható technológiai kezdeményezéseket finanszírozva.

Miroslaw Balka lengyel m\u0171v\u00e9sz gigantikus emberi szobra egy \u00e9p\u00fclet tetej\u00e9n az olaszorsz\u00e1gi Peccioli v\u00e1ros\u00e1ban

Fotó: Shutterstock

A festői középkori utcákat jelenleg látványos művészeti installációk veszik körül, többek között Miroslaw Balka lengyel művész hatalmas emberi szobrai, amelyek mintha a körülöttük lévő tájból emelkednének ki.

Patrick Tuttofuoco olasz művész másik művészeti projektje, a Végtelen naplemente című alkotás a történelmi központot a város peremén található újabb városrészekkel összekötő sétányt díszíti, míg a város új művészeti galériája, a Museum of Contemporary Art in the Open Air (MACCA) 2023-ban nyílt meg, és több mint 600 kortárs művészeti alkotásnak ad otthont a világ minden tájáról érkező művészektől.

Peccioli emellett számos új technológiai kezdeményezésnek is otthont ad, amelyek segítik a fenntarthatósági erőfeszítéseket. A városközpontban például a település ingyenes autómegosztást biztosít mindenki számára, valamint két robot segíti az ott lakókat; egyikük hulladékot gyűjt a házakból, míg a másik bevásárlást végez a városban élő idős vagy fogyatékkal élő emberek számára.

Ez még nem minden, Peccioli polgármestere azt reméli, hogy a város szén-dioxid-kibocsátása a következő években 0%-ra csökken, és a folyamatban lévő kutatások azt vizsgálják, hogy lehetséges-e a hulladékanyagokat olyanná alakítani, amit biztonságosan fel lehetne használni az építkezésekhez.

Nyitókép: Shutterstock