Egy teleszkóp (illusztráció)

Az eddigi legtávolabbi jelet észlelték az univerzum mélyéről — ezt jelenti?​

Nemrég csillagászok egy csoportja olyan jelre bukkant, mely az egyik legtávolabbi ismert galaxisból származik. Ez reményt ad a kutatási terület dolgozóinak, hogy a jövőben több ilyen adatot gyűjthetnek, ezáltal pedig jobban megérthetik az univerzum keletkezését és működését.


A távoli jelet az indiai Giant Metrewave Radio Telescope (GMRT) észlelte és rögzítette. A felfedezés lehetővé teszi, hogy hozzávetőlegesen 8,8 milliárd évvel ezelőttre tekintsünk vissza a világegyetem történetébe. Az eddigi rekord nagyjából 4,4 milliárd év volt. Ennek köszönhetően mély betekintést nyerhetünk a jelenleg nagyjából 13,8 milliárd éves univerzum legkorábbi éveibe.

„Egy galaxis különböző rádiójeleket bocsát ki. Eddig csak egy közeli galaxisból lehetett ezt a bizonyos jelet rögzíteni, ami a Földhöz közelebbi galaxisokra korlátozta az ismereteinket."

— mondta Arnab Chakraborty kozmológus a felfedezésről.

Milyen jelet fogtak a szakértők?

Az univerzum egyik legfontosabb építőeleme a hidrogén, mely minden állapotában sokat elárul a térről. Éppen ezért a szakértők már régóta keresik a galaxisokban a nyomait. A mostani felfedezés egy töltés nélküli, atomi hidrogén fényjele, aminek a rádiójele egy 21 centiméter hosszúságú fényhullám.

Mivel ez a jel nem túl hosszú és nem is igazán könnyen észlelhető, így nem meglepő, hogy kifejezetten nagy távolságokban, egészen idáig képtelenség volt bemérni. Az információ egy távoli galaxisból, az SDSSJ0826+5630-ból érkezett a GMRT lencséihez. Ehhez az észleléshez a gravitációs lencse technikáját alkalmazták.

Egy kis videós ismertető a GMRT működéséről:

Ez azt jelenti, hogy a fény felnagyítva követi a távcsöveink és az eredeti forrás között elhelyezkedő objektum görbülő terét, amely gyakorlatilag egy hatalmas lencseként működik. A ScienceAlert cikkében így magyarázták ezt a tudományos módszert:

„Ebben a konkrét esetben a jelet egy másik masszív test, egy másik galaxis jelenléte hajlítja a célpont és a megfigyelő között. Ez gyakorlatilag 30-szorosára nagyítja a jelet, így a teleszkóp fel tudja venni azt.”

Ezek az eredmények azt a reményt keltik, hogy a jövőben sokkal több hasonló felfedezést tehetnek a galaxisok kutatásai közben. Ez többek között segíthet annak a megértésében, hogy miként alakult ki a galaxisunk, illetve, hogy az univerzum hogyan nézett ki több milliárd évvel napjaink előtt.