a Nishimura üstökös

Érdemes lesz az égre nézni: ritka üstökös lesz látható a hétvégén

Az alig egy hónapja felfedezett Nishimura üstökös a hétvégén szabad szemmel is láthatóvá válhat, és ez azért is különleges alkalom, mert ez csupán 437 évente történik meg.


A kőzet- és jéggömb − amelynek pontos mérete egyelőre ismeretlen − nevét Hideo Nishimura japán amatőrcsillagászról kapta, aki augusztus 12-én észlelte először – írja a Science Alert.

Ritkán fordul elő, hogy az üstökösök ilyen hamar elérik a láthatóságuk csúcspontját, miután felfedezték őket. A legtöbbet hónapokkal, sőt évekkel azelőtt fedezik fel, hogy közel haladnának a Naphoz

− mondta Nicolas Biver, a párizsi csillagvizsgáló asztrofizikusa.

Az üstökös 437 évente kerüli meg a Napot, ez a hosszú keringési időszak azt jelenti, hogy ideje nagy részét a fagyos külső Naprendszerben tölti. Amikor megközelíti a Napot, a hő hatására jégmagja porrá és gázzá alakul, amelyek hosszú csóvát alkotnak. A Nap fénye visszaverődik erről a csóváról, így a Földről is láthatjuk.

A Nishimura − tudományos nevén C/2023 P1 − szeptember 17-én lesz legközelebb a Naphoz. 33 millió kilométerre lesz ekkor a Naptól, ami kevesebb mint a Föld és a Nap közötti távolság negyede. Az üstökös ezt követően 125 millió kilométeres távolságban halad majd el a Föld mellett.

A csillagászok számára az üstököst ezen a hétévégén lesz a legkönnyebb megfigyelni, különösen az északi féltekén.

A legjobb, ha napfelkelte előtt, északkeleti irányban, a Vénusztól balra, tiszta, szennyezéstől mentes égbolton keressük

− tanácsolta Biver.

A kis távcsővel rendelkezők könnyen élvezhetik a látványt, de ha a körülmények lehetővé teszik, az üstökös akár szabad szemmel is látható lehet.

Az üstökös csóvája zöldes színű, mert „több gázt tartalmaz, mint port".

Nyitókép: Dan Bartlett / NASA