utazás, nyaralás, repülő, külföld, pakolás, csomagolás

Új törölköző, és máris több a hely a bőröndödben – állítja a szakértő

Sok mindenkivel megesett már, hogy repülés előtt azon izgult, vajon tényleg megfelelő méretű és súlyú-e a kiválasztott bőrönd. Az pedig biztos, hogy senki sem szeretne extra összeget fizetni azért, mert véletlen pár centiméterrel nagyobb, vagy pár dekagrammal nehezebb csomaggal indult útnak, mint amit a légitársaság szabályzata megenged. Vajon van-e trükk, ennek a problémának a megelőzésére? A légiutas-kísérő szerint igen! Elmondjuk!


Bár egyes társaságoknál van ingyenes lehetőség a kézipoggyászok szállítására, mások igencsak szigorú előírásokkal rendelkeznek a csomagméreteket illetően, így megeshet, hogy egy-egy, a csomagméretezetőbe be nem férő kerék miatt busás összeget kell fizetnie az utasoknak.

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes olyanoktól tippeket kérni, akiknek mindennapjaik része a profi pakolás. A légiutas-kísérők szerencsére megosztottak pár csomagolási módszert, amivel kijátszhatják az utasok a légitársaságok poggyászkorlátozásait.

1. Csomagolj úgy, hogy akár 12-14 napnyi ruha is elférjen egy poggyászban!

Ahhoz, hogy minél több ruhadarabot magaddal tudj vinni, hajtogatás helyett csavard szorosan össze ruháidat, hasonlóképpen, mint egy szőnyeggel tennéd. A leghelytakarékosabb módszer szerint a ruhadarab lefektetése után annak alsó végét a szélétől számítva körülbelül 5 centiméternyi távolságban fel kell hajtani, hogy így az egy kis „zsebet” alkosson a felcsavarni való rész számára.

2. Ki a törölközővel!

Amennyiben a nyaraláshoz hozzátartozik a strandolás is, elengedhetetlen lehet a sok helyet foglaló törölköző becsomagolása. Ahelyett, hogy szokásos puha törölközőt vinnénk magunkkal, érdemes beszerezni egy mikroszálas strandtörölközőt, ami lényegesen kevesebb helyet foglal, mint hagyományos változata.

utaz\u00e1s, b\u0151r\u00f6nd, nyaral\u00e1s, pakol\u00e1s, rep\u00fcl\u0151

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock.

3. Címkézd fel megfelelően a bőröndjeidet!

A Claim Compass adatai szerint évente körülbelül 28 millió csomag kavarodik el a repterek között, így a poggyászok helyes felcímkézése sok fejfájástól mentheti meg az utasokat. Név, telefonszám, lakcím és e-mail cím is szerepelhet rajta, viszont a légiutas-kísérők arra figyelmeztetnek, hogy semmiképpen se úgy helyezzük el a személyes adatokat tartalmazó címkét, hogy az kifelé fordulva, mindenki számára látható legyen.

Ez is tetszene: Útlevéllel utazol? Erre kell nagyon figyelned

4. Cipők és ruhák egy helyen!

Kat Kamalani légiutas-kísérő TikTokon szokatlan módszert javasolt arra, hogy ruháink tiszták maradjanak – a tipp elvileg akkor is működik, ha koszosabb cipőket is melléjük pakolunk: Kamalani munkája során mindig nem átlátszó, papír hajhálókba csomagolja cipőit, hogy megvédje az elrakott ruhadarabjait.

5. Nyakpárna, megtöltve!

Egy másik eszköz, amivel trükközni lehet, az a külön csomagnak nem számító nyakpárna. Ma már lehet olyan párnákat kapni, amiknek a tartalmát bárki, tetszőleges anyaggal töltheti meg. Így, ha nem férne bele az összes ruhadarab a bőröndbe, egy ilyen eszköz beszerzésével könnyedén van lehetőségünk extra öltözékeket magunkkal vinni.

nyakp\u00e1rna, utaz\u00e1s, k\u00fclf\u00f6ld, rep\u00fcl\u0151, rep\u00fcl\u0151\u00fat

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock.

6. Használj műanyag tasakokat!

A műanyag cipzáros fóliatasakok nemcsak a folyadékot tartalmazó üvegcsék szállítására kiválóak, de a nagyobb méretű tasakok rögtönzött vákuumcsomagokként is funkcionálhatnak, ezzel is felszabadítva egy kis helyet a bőröndben. Emellett a tasakok rendszerezésre is tökéletesek: egy fóliába akár egy napi ruhát is bele tudunk rakni, így is minimalizálva a bőrönd súlyát.

Érdekes lehet számodra: Egy dolog, amit soha ne kérdezz meg egy légiutas-kísérőtől

7. Készíts össze minden napra egy szettet!

Bár egyszerűen hangzik, de hatalmas segítség tud lenni, ha utazás előtt minden napra kiválasztasz egy szettet, amit a nyaralás adott napján viselni fogsz. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy több ruhát csomagolnak el, mint amennyit az utazás indokolna. A légiutas-kísérők arra bíztatják az utazókat, hogy csak annyi ruhát vigyenek magukkal, amennyire tényleg szükségük lesz.

8. Szerezz be egy könnyű bőröndöt!

Ha gyakran találod magad olyan helyzetben, hogy a poggyászod túllépi a megengedett súlyhatárt, érdemes lehet elgondolkodnod egy könnyebb bőrönd beszerzésében. Persze figyelj arra, hogy a poggyász megfelelő, a légitársaságok által elfogadott méretekkel rendelkezzen.

9. Viseld a legnehezebb ruháid utazás közben!

Amennyiben esetleg magaddal vinnél egy-két nagyobb, súlyosabb öltözéket, a személyzet azt javasolja, hogy ezeket a darabokat viseld a repülőre szállva. Az ilyen ruhák amellett, hogy nagy helyet tudnak foglalni a bőröndben, anyaguktól függően súlyuk akár pár kilót is hozzáadhat a bőrönd tartalmához.

utaz\u00e1s, b\u0151r\u00f6nd, csomagol\u00e1s, nyaral\u00e1sDog Travel GIFGiphy

Forrás: Express.co