Katalin walesi hercegné és Vilmos walesi herceg a Királyi Varieté előadáson a londoni Royal Albert Hallban, az Egyesült Királyságban 2023. november 30-án

Ez az oka, hogy Katalin Vilmos herceg nélkül jelentette be betegségét

A walesi hercegné péntek este videóüzenetben jelentette be, hogy rákot diagnosztizáltak nála, és a megelőző kemoterápiás kezelés korai szakaszában van.


Katalin hercegné január közepén esett át tervezett hasi műtéten, de a Kensington-palota akkor csak annyit közölt, hogy a hercegné húsvét után tér vissza kötelezettségeihez.

A március 22-i bejelentés során Katalin egyedül volt látható windsori otthona kertjében.

„Hihetetlenül nehéz hónapok voltak az egész családunk számára, de egy fantasztikus orvosi csapat gondoskodott rólam, akik nagyszerű gondomat viselték, amiért nagyon hálás vagyok”

– mondta a videóban.

Hozzátette, hogy a diagnózis természetesen óriási sokként érte, és férjével, Vilmos herceggel mindent megtettek, hogy feldolgozzák és kezeljék ezt maguk és családjuk érdekében.

„Ahogy azt el tudjátok képzelni, ez időbe telt. Időbe telt, amíg felépültem a nagy műtétből, hogy elkezdhessem a kezelésemet. De ami a legfontosabb, időbe telt, hogy mindent elmagyarázzunk Györgynek, Saroltának és Lajosnak a számukra megfelelő módon, és hogy megnyugtassuk őket, hogy rendbe fogok jönni. Reméljük, megértik, hogy családként most egy kis időre, térre és magánéletre van szükségünk, amíg befejezem a kezelésemet”

– fogalmazott Katalin, hozzátéve, hogy alig várja, hogy visszatérhessen a munkájába, ami mindig is mély örömet okozott neki, de most a teljes felépülésére kell koncentrálnia.

A walesi hercegné a hírek szerint maga irányította a nyilatkozatot, ő maga választotta a hír bejelentését, és ő maga írta az üzenet minden szavát.

Ez kiterjedt arra a döntésére is, hogy egyedül, Vilmos herceg nélkül jelenjen meg a videóban – a Sunday Times beszámolója szerint Katalin egyedül akarta a hírt közölni.

„Ez volt ő, mint egy erős nő, aki egy eredendően erős üzenetet oszt meg a nemzetnek. Nem volt szüksége arra, hogy bárki is mellette üljön. [Vilmos] A háttérben támogatta őt és a családot”

– számolt be egy forrás a lapnak.

A walesi hercegné a videóban Vilmos maximális támogatására is kitért.

„Mellettem tudni nagy vigaszt és megnyugvást jelent nekem is. Csakúgy, mint az a szeretet, támogatás és kedvesség, amelyet oly sokan mutattatok. Ez mindkettőnknek nagyon sokat jelent.”