Katalin hercegné

Katalin hercegné „megelőző kemoterápián" vesz részt − mutatjuk, ez mit jelent

A Kensington-palota által közzétett videoüzenetben Katalin hercegné megerősítette, hogy rákot diagnosztizáltak nála, miután januárban „jelentős hasi műtéten" esett át.


Akkor azt hitték, hogy az állapotom nem rákos. A műtét sikeres volt. A műtét utáni vizsgálatok azonban rákot mutattak ki. Az orvoscsoportom ezért azt tanácsolta, hogy egy megelőző kemoterápiás kúrának vessem alá magam, és most ennek a kezelésnek a korai szakaszában vagyok

− magyarázta a walesi hercegné a videóban.

Middleton „hatalmas sokknak" nevezte a hírt, hozzátéve, hogy férjével, Vilmos herceggel „mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy feldolgozzuk és privát módon kezeljük ezt a családunk érdekében". Továbbra is távol lesz a királyi kötelességeitől, miközben a teljes felépülésre összpontosít.

A Kensington-palota nem erősítette meg, hogy Katalinnál milyen típusú rákot diagnosztizáltak, és azt sem, hogy várhatóan meddig tart a kezelése. De mi is az a „megelőző kemoterápia" pontosan?

A „megelőző kemoterápia" nem hivatalos orvosi kifejezés, mondják a szakértők.

Nem szokatlan, hogy valaki kemoterápián − a rákos sejtek növekedésének megállítására vagy lassítására használt gyógyszeres kezelésen − esik át, miután a testében lévő rákot műtéti úton eltávolították, mondja Dr. Anton Bilchik, PhD, sebész onkológus és főorvos.

Ez a módszer az „adjuváns terápia" körébe tartozik, amelyet általában a kezdeti kezelések, például a műtét után alkalmaznak, hogy csökkentsék a rák visszatérésének esélyét. Egyeseknek például sugárkezelést vagy hormonterápiát írnak fel helyette.

A rák típusától függően, még ha műtéti úton távolítjuk is el, előfordulhat, hogy néhány elszabadult sejt a véráramba kerül

− magyarázza Dr. Bilchik. A műtétet követő kemoterápia segíthet kiirtani ezeket a sejteket, és megakadályozhatja, hogy új daganatok képződjenek − magyarázza.

Nincs olyan orvosi kifejezés, amely definiálná a „megelőző kemoterápiát". Ez egy barátságos módja annak, hogy azt mondjuk a betegnek, hogy a rákját teljesen eltávolítottuk, nem gondoljuk, hogy vissza fog térni, de hogy csökkentsük a visszatérés esélyét, adunk egy kis kemoterápiát.

− fogalmaz Dr. Bilchik.

Monica Avila, a Moffitt Rákközpont nőgyógyászati onkológiai programjának onkológusa hangsúlyozza, hogy Middleton tényleges rákkezelésben részesül.

​Ez a rákkezelési módszer jellemzően sikeres?

Ez egy csomó tényezőtől függ, többek között attól, hogy a rákot eredetileg hol észlelték a szervezetben, milyen stádiumban van a betegség, és hogy átterjedt-e más szervekre. A műtét utáni kemoterápia után Dr. Avila szerint a betegeket nagyon szorosan nyomon követik.

A betegség egyes formáinál, például a vastagbélráknál „nagyon jó esély van arra, hogy nem tér vissza, sem kemoterápiával, sem kemoterápia nélkül", ha a rákot műtéti úton eltávolították − feltéve, hogy időben észreveszik.


Forrás: Glamour UK

Nyitókép: Profimedia