Tavaszi virágzás

Hetekkel korábban kezdődik a virágzás, mint évtizedekkel ezelőtt

A virágzási csúcsidőszak évről évre hamarabb érkezik, idén rekordot döntött.

A Spanyolország délnyugati részén található Doñana Nemzeti Parkban az ideális virágzási feltételek (hőmérséklet változása, tápanyag-és vízmennyiség növekedése) mostanában néhány héttel korábban jelentkeznek. A mindössze egyetlen Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedésnek és a szokásosnál 2 °C-kal magasabb minimumhőmérsékletnek köszönhetően a park növényvilága úgy érzékeli, mintha már május első hetében volnánk.

A parkban több mint 875 növényfaj honos, köztük a levendula, rozmaring, kakukkfű, szegfű, leander, sarkantyúvirág, boróka és szeder.

A spanyolországi Sevillai Egyetem és a brazil São Pauló-i Állami Egyetem kutatói 51 cserje-, bokor- és fafaj 35 év virágzási adatai alapján nyomon tudták követni, hogy a közösség virágzásának csúcsidőszaka évről évre hamarabb érkezik: most 22 nappal korábban éri el a csúcspontját, mint ahogyan azt először az 1980-as években feljegyezték.

A kutatás szerint a változó éghajlat miatt a Doñana Nemzeti Park számos növénye módosította biológiai ritmusát, a vizsgálatban szereplő virágfajok 80 százaléka korábban kezdett virágozni a szezonban, és 68 százalékuk korábban fejezte be a virágzást.

A vizsgáltak közül a leginkább eltolódott virágzást mutató faj a rozmaring, amely jelenleg 92 nappal korábban virágzik. Ez nem minden faj esetében egyforma mértékű eltolódás: sok faj hosszabb ideig virágzik, mint korábban, ami azt jelenti, hogy a virágzási idők új kombinációkban fedik egymást.

A rovarporozta fajok nagyjából 40 százaléka azonban akaratlanul is eltolta virágzását a potenciális versenytársaktól, talán új nyílásokat találva.

A Doñana Nemzeti Park a Gibraltári-szorossal határos, és kiterjedt sós mocsarai kulcsfontosságú megállóhelyet biztosítanak az Európa és Afrika között szezonálisan mozgó fajok számára, vagyis bármilyen változás ebben a rendkívül változatos élővilágú ökoszisztémában Észak-Európáig és Dél-Afrikáig terjedő hatással járhat.

Az ideális virágzási feltételek tehát hamarabb érkeznek, és a virágok korábban bontanak szirmokat. A tanulmányban szereplő szinte minden faj a rovarok általi beporzásra támaszkodik a szaporodáshoz, a rovarok pedig a virágokból táplálkoznak.

A Doñana Nemzeti Park télen több ezer vonuló madárfaj költőhelye és tranzitzónája, amely szorosan kapcsolódik az olyan táplálékok, mint a rovarok és magvak szezonális elérhetőségéhez.