Ez a trükk segít gyorsan elaludni

Szemmaszk alváshoz, rózsaszín háttér előtt
Számolni kell, de nem bárányokat.

Akinek valaha is nehezen ment az elalvás, biztos hallotta már azt a tanácsot, hogy számoljon valamit, ami „garantált" megoldást nyújt. Ha nem is bárányokat, de a számolás megnyugtató, ritmikus érzést nyújthat, melynek következtében az agy ellazul, és végül elalszunk.

Nyilvánvalóan sok féle megoldás létezik, van, aki a melatoninnal és más alvást segítő szerrel próbálkozik, míg más meditációs módszereket alkalmaz, hogy megnyugodjon és a teste ellazuljon. Van azonban egy viszonylag egyszerű trükk, amit mindenképpen érdemes kipróbálni.

10.000-től az elalvásig

Sokan erre az alvásszámláló trükkre esküsznek: egyszerűen csak el kell kezdeni 10 000-től visszafelé számolni. Nem valami érdekfeszítő módszer, az biztos, de egy ilyen nagy számnál elég nagy az esélye, hogy elalszounk, mielőtt elérnénk a nullát. Valószínűleg már 8000-nél el fogunk bóbiskolni, sőt akár gyorsabban is, írja a Popsugar.

A meditáció szerint azért működik ez a trükk, mert éppen annyi munkát ad az agynak, hogy koncentrálni tudjunk, nehogy visszaszippantsanak minket a stresszes gondolatok, amik ébren tartanak és nem hagynak megnyugodni, különösen, ha ezek a gondolatok a következőhöz kapcsolódnak:

„Miért nem tudok elaludni? Négy óra múlva kell felébrednem. Már csak három óra 59 perc. Most már csak három óra 58 perc."

Minden alkalommal, amikor az eszünkbe jut bármi stresszes vagy megterhelő dolog, egyszerűen térjünk vissza a számoláshoz, kezdve azzal a számmal, ahol úgy emlékszünk, hogy tartottunk, mielőtt betört volna kellemeten gondolat.

Biztos megvan az a pillanat, amikor úgy érezzük, hogy elalszunk, de a testünk ezt jelzésnek veszi, hogy újra felébredjen. Na, ilyenkor a leghasznosabb a számolós módszer, ami közben elkezd az elménk lelassulni. Az egyes számok közötti szünetek egyre hosszabbak lesznek, majd a számlálás teljesen leáll és elalszunk.

Nyitókép: