A közönséges házilégy veszélyesebb lehet ránk, mint azt gondoltuk

légy

Komoly okunk van az aggodalomra?

Ha egy betegséget terjesztő rovarra gondolunk, sokal inkább egy vérszívó szúnyogot vagy kullancsot képzel el az ember. A legújabb eredmények azonban azt sugallják, hogy egy közönséges házilégy (Musca domestica) nagyobb veszélyt jelenthet az emberi egészségre, mint azt gondolnánk.

A házi legyek bélrendszerében található Malpighi-edény az emésztés előtt raktározza a táplálékot. Azonban remek búvóhelyet biztosít a mikrobák és a paraziták számára.

Amikor egy légy az ételedre száll, a jó eséllyel „kihányja" a Malpighi-edény tartalmának egy részét és néhány emésztőenzimet. Fogak nélkül a légy így bontja le az ételt, hogy azt a szalmaszálszerű száján keresztül felszippanthassa. Az enzimek kiköpése mellett lehetséges, hogy olyan vírusokat és baktériumokat is ürít, amelyeket korábban más táplálékforrásból, például sebből, nyálból, nyálkából vagy ürülékből vett fel.

A legyek eddig figyelmen kívül hagyott ürítéséről szóló áttekintést eredetileg a koronavírus-világjárvány kitörése indította el, amikor John Stoffolano entomológus elolvasta az Animal Infections and the Next Human Pandemic című könyvet.

Ahogy Stoffolano lapozgatta a könyvet, rájött, hogy a házilegyeket, mint betegségátvivőket nagyrészt figyelmen kívül hagyták.

Az 1960-as évekbeli végzős hallgató korom óta foglalkozom a házilegyekkel. Nagyrészt figyelmen kívül hagyták őket. A vérszívó legyek kerültek reflektorfénybe, de figyelmet kellene fordítanunk azokra, amelyek köztünk élnek, és kórokozókat bocsátanak ki

– nyilatkozta Stoffolano, a Massachusetts Amherst-i Egyetem munkatársa.

Mivel a legyek közel kerülnek fertőző dolgokhoz, például az állattetemekhez és azok ürülékéhez, valószínűleg egyik állatról a másikra terjesztik a kórokozókat, miközben körülöttük zümmögnek. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint több mint 200 különböző kórokozót találtak kifejlett házi legyekben, köztük egyes baktériumokat, vírusokat, férgeket és gombákat.

2020-ban a kutatók laboratóriumi kísérletek során kimutatták, hogy a házi legyek akár a SARS-CoV-2-t is hordozhatják, mechanikusan, lábukon, szárnyaikon vagy szájszervükön átvihetik az élő vírust új gazdatestekbe. De nem csak a mechanikus átvitel miatt kell aggódnunk. Az 1990-es években egy tanulmány megállapította, hogy az Escherichia coli baktériumok képesek elszaporodni a házi legyek szájszerveiben.

Egy 2021-ben végzett tanulmány szerint pedig Chlamydia tachomatisszal fertőzött házi legyek 24 órán át képesek életben tartani a kórokozót a Malpighi-edényben, ez pedig bőven elég idő ahhoz, hogy elrepüljenek és új gazdatestre adják át.

Egy másik kutatás viszont úgy véli, a kórokozók legalább 4 napig képesek a Malpighi-edényben maradni.

Miközben a tudósok folytatják munkájukat, hogy megértsék ezeket a teremtményeket, ne feledjük, hogy a kockázat alacsony, ha az élelmiszereket nem hagyjuk túl sokáig kint.

Bár kevés kétség merül fel afelől, hogy a legyek baktériumokat, vírusokat és parazitákat vihetnek a hulladékból az ételeinkbe, egyetlen érintés nem valószínű, hogy egy átlagos egészséges embernél betegséghez vezető láncreakciót indítana el

– nyilatkozta Cameron Webb, a Sydney Egyetem entomológusa.

(Science Alert)

Nyitókép: Unsplash