Ha szembenézel partnered sötét oldalával, az megmentheti a kapcsolatot

Jó vagy rossz szokások szavak betűi fakockékon
Mindenkinek van egy kevésbé vidám oldala. Ez tesz minket emberré. Vannak napok, amikor egyszerűen csak rosszul érezzük magunkat, talán inkább egyedül szeretnénk lenni a gondolatainkkal. Ilyenkor talán könnyebben bosszankodunk. De mi történik akkor, ha a reakciónk többet mutat, mint puszta bosszúság? Mit jelent, ha a mélypontról indulunk el, és ezzel veszélybe sodorjuk a kapcsolat(ok)at?


Ha közelebbről megvizsgáljuk, hogy mi vált ki belőlünk (és a partnerünből) rosszat, akkor rálátást nyerhetünk arra, hogy mi irányítson minket abban, hogy maradjunk vagy kilépjünk a kapcsolatból.

A vonások

A pszichológiában Sötét Triászként emlegetett fogalom segít meglátni, hogy bizonyos személyiségvonások mennyire rombolóan hatnak a kapcsolatainkra (nem is beszélve önmagunkról). A gyűjtőnév az alábbi három személyiségvonást foglalja magában:

1. Pszichopátia

A magas pszichopátiával rendelkező emberek alacsony empátiával rendelkeznek mások iránt, érzéketlenek a cselekedeteikben, és hajlamosak az impulzivitásra és az izgalomkeresésre. A pszichopaták portréja sok utalást tartalmazna a magas kockázatvállalásra is, az empátia hiányával együtt. Valaki, aki belemegy egy kapcsolatba, majd elkártyázza a partnere nyugdíj-megtakarításait egy halálra ítélt tőzsdén anélkül, hogy rosszul érezné magát emiatt – ez jó példája a pszichopata viselkedésnek.

2. Nárcizmus

Nárcisz a görög mitológiában egy gyönyörű vadász volt, aki beleszeretett a saját tükörképébe. De ma már, amikor azt mondjuk, hogy valaki nárcisztikus, többre gondolunk, mint puszta hiúságra. Aki magas fokú nárcizmussal rendelkezik, úgy érzi, hogy joga van a csodálatra, a presztízsre és a magas státuszra, olyannyira, hogy ha ezeket nem kapja meg, csúnya kirobbanás lehet a vége.

3. Machiavellizmus

Niccolò Machiavelli 15. századi olasz politikus arról volt híres, hogy azt tanácsolta az uralkodóknak, a hatalom megtartása érdekében használják a megtévesztést és a fondorlatosságot. Manapság a neve egyet jelent azzal a személlyel, aki ármánykodik és manipulálja az embereket. Az ezzel a tulajdonsággal rendelkező emberek stratégiai jellegűek a kapcsolataikban, olyan személyekkel társulnak, akiket felhasználhatnak arra, hogy saját hasznukra több társadalmi státuszt, vagyont vagy más dolgot szerezzenek.

A szokások

A fenti trió mellett Dr. Monica Johnson pszichológus öt olyan személyre jellemző tendenciát ajánl, akik magasan szerepelnek a Sötét Triád skálán:

  1. Hazugság: gyakran megtévesztő, a Sötét Triász kontinuumon magasabban elhelyezkedő személyek gyakrabban hazudnak, és azt gondolják magukról, hogy jól is megy nekik. Pontosabban, a machiavellizmus azzal jár, hogy több ártalmatlan, kis hazugságot mondanak, míg a nárcizmus a népszerűségről és a státuszról való hazudozással hozható összefüggésbe. A pszichopátia magas szintjével rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel hazudnak ok nélkül.
  2. Hűtlenség: köztudott, hogy a Sötét Triász skálán magasan állók nagyobb valószínűséggel csalják meg a szerelmi partnereiket. Ez nem meglepő, tekintve, hogy hajlamosak az impulzivitásra, kevésbé törődnek azzal, hogy megbántsák mások érzéseit, és önmagukat jó hazudozóknak mondják.
  3. Féltékenység és bosszú: a félrelépésekkel kapcsolatban az a helyzet, hogy a félrelépők arra figyelnek, hogy ez velük is megtörténjen. A Sötét Triáddal rendelkezőknél magasabb a megelőző féltékenység – vagyis féltékenységet éreznek, mielőtt okot kapnának rá –, mint az átlagembereknél. Egy tanulmány szerint a Sötét Triáddal rendelkezők nemcsak nagyobb valószínűséggel csalták már meg a partnerüket, hanem arra is számítanak, hogy saját magukat is megcsalják. És ha ez így van, akkor az átlagnál nagyobb valószínűséggel akarnak bosszút állni, például kiabálni a partnerükkel, vagy pletykát terjeszteni róla. Érdekes módon a vizsgálatban részt vevő Sötét Triász-nők azt mondták, hogy bár bosszút akarnának állni, nem feltétlenül vetnének véget a kapcsolatnak, ha a partnerük megcsalná őket.
  4. Felszínesség: talán nem meglepő, hogy a valódi érzelmi odaadás hiánya miatt a Sötét Triász skálán magasan elhelyezkedő emberek nem hajlamosak komolyan elkötelezett kapcsolatokat választani. A sötétebb triász vonásokkal rendelkező emberek azonban hajlamosak arra, hogy szokássá tegyék az érzelmileg felszínes kapcsolatokat, mind romantikusan, mind a barátokkal való kapcsolatra.
  5. Tartósság: mindezen nem túl fényes megállapítások mellett nem meglepő, hogy a magas Sötét Triád tulajdonságokkal rendelkező emberek nem hajlamosak hosszú távú kapcsolatokra. Még ha benne is akarnának is maradni, a Sötét Triáddal jellemezhető emberek nehezen teszik azt tartóssá. A legnagyobb ok talán az, hogy egyszerűen nehéz velük kijönni. A kutatók, akik először alkották meg a Ssötét Triász kifejezést, azonnal észrevették, hogy a szimpatikus – melegség, barátságosság, tapintat – az a dolog, ami mindenkinek hiányzik, aki rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal

A lehetőségek

Ha abból indulunk ki, hogy a partnerünk nem mutatja a korábban vázolt mérgező viselkedésmintákat, akkor valószínű, hogy a kapcsolatot érdemes megmenteni. Vagy legalábbis erőfeszítéseket tenni érte.

Ha valakinek a sötét oldalára gondolunk, jelentheti azt, hogy a párunk felénk csattan, ha kérdezünk valamit. Ha tudjuk, hogy normális körülmények között nem reagálna durván, máris olyan helyzetben vagyunk, hogy tovább érdeklődjünk.

  • A kommunikáció csodákra képes

Ha együttérzőek vagyunk a párunkkal (és magunkkal), és finoman érdeklődünk arról, hogy mi történik, mi váltotta ki a reakcióját, akkor megnyitjuk az ajtót, hogy teret engedjünk egy őszinte beszélgetésnek. Néha mindkét érintett személynek szüksége van fizikai távolságtartásra. A pillanatnyi reakció, különösen, ha nem túl együttérzőn tesszük, csak nehezteléshez vezethet. Nem szabad elfelejtenünk, hogy ha egyszer keserű szavakat mondtunk, nem tudjuk visszavonni őket.

  • Vegyünk néhány mély lélegzetet, mielőtt megszólalnánk

Egy másik módja annak, hogy a szerető sötétebb oldalát megszólítsuk, a testbeszédünk. Olyan kimondatlan jelzésekkel, mint egy lágy mosoly vagy egy lágy tekintet (közvetlen szemkontaktus), tudtára adjuk, hogy befogadóak vagyunk anélkül, hogy agresszívak lennénk.

(Good Men Project)

Nyitókép: Shutterstock