Férfi kézen korona, kék háttér

5 jel, ami ráébreszt arra, hogy a párod manipulatív ember

Mindannyian rettegünk a manipulatív vagy nárcisztikus társakkal való kapcsolatoktól.


Aki manipulál, az ismeri áldozata gyengeségeit, így fel tudja azokat használni ellene. Az áldozatok legtöbbször nem is tudják, hogy manipulálják őket, ez még könnyebbé teszi partnereik számára, hogy mentálisan, érzelmileg, fizikailag és lelkileg tönkretegyék őket. Az alábbi írásunk felfedi, ha manipuláció áldozatai vagyunk.

Sokan vagyunk, akik a partnerünkhöz és a kapcsolatunkhoz kötjük az önértékelésüket, és mindent megteszünk, hogy a legjobb partnerek legyünk. Egy manipulatív nárcisztikus társsal azonban könnyen azt hihetjük, hogy nem vagyunk elég jók, szerethetők, és minden rossz, amit teszünk.

A nárcisztikus partner a félelmeinket és a bizonytalanságunkat használja fel, hogy manipuláljon. Elhiteti velünk, hogy náluk jobbat nem kaphatunk, senki más nem lenne velünk. Ha eléggé szeretjük és tiszteljük magunk ahhoz, hogy az önértékelésünk ne a partnerünktől függjön, akkor belátjuk, hogy jobban járunk egy olyan partner nélkül, aki miatt értéktelennek érezzük magunkat.

​Nem vagyunk szinkronban a saját igényeinkkel és szükségleteinkkel

Hányszor fordul elő, hogy akkor is beleegyezünk a partnerünk preferenciáiba vagy kéréseibe, amikor mélyen legbelül nem akarunk megfelelni nekik? Ha addig hajszoljuk a párunk kívánságait, amikor már nem is tudjuk, hogy mi mit akarunk és mire van szükségünk, az biztos jele annak, hogy manipulálnak minket. A manipulatív nárcisztikus viszont azt sugallja, hogy ha nem elégítjük ki az ő igényeit, önzőek és érzéketlenek vagyunk.

​Önmagunkkal törődni nem önzés

Az önszeretet az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy valakit egészségesen szeretni tudjunk. Nincs rosszabb, mint amikor következetesen megkérdőjelezzük az érzéseinket, a véleményünket és a tapasztalatainkat. Ennek eredményeként a végén még bevesszük azt az illúziót, hogy őrültek, drámázósak és túlérzékenyek vagyunk.

Elutasított érzelmek

Az igazság az, hogy egy manipulatív és érzelmileg bántalmazó partner gyakran nehezen lesz elég empatikus ahhoz, hogy a helyünkbe képzelje magát, hogy segítsen megoldani a problémáinkat. Ehelyett finoman vagy brutálisan megszégyenítik vagy elutasítják az érzéseinket, valószínűleg mert azok kényelmetlenül érintik őket.

​Az önbecsülésünk egyre csak gyengül

p\u00e1r a naplement\u00e9ben

Fotó: Eric Ward / unsplash

Biztos jele annak, hogy manipulálnak, ha a kapcsolatot túlságosan stresszesnek érezzük.

Tudjuk, hogy a bizonytalanságnak sok köze van az önértékeléshez. Ezért a manipulatív partner az önbecsülésünket brutálisan lerombolja, nem tart sokra, nem kéri ki a véleményünket, nem törődik azzal, amit mondunk. Ezért bármilyen kapcsolatban is találjuk magunkat, mindig ki kell állnunk magunkért, és harcolni azért, amire szükségünk van azáltal, hogy elhisszük, hogy méltóak vagyunk azokra a dolgokra, amikre vágyunk.

Bennemaradás

Azonban ha tönkretett egy manipulatív partner, sokszor nem veszünk tudomást arról, hogy semmi okunk sincs arra, hogy maradjunk a rossz kapcsolatban.

De ha valaha is zsigerileg éreztük, hogy véget karunk vetni egy kapcsolatnak, az jó jel arra, hogy valami nincs rendben. Érdemes észben tartani, hogy nem kell kétszer meggondolnunk, hogy megszabaduljunk-e egy olyan partnertől, aki tiszteletlenül bánik velünk.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: The Good Man Project