Ez az egyszerű és finom étel csökkenti a rossz koleszterin mennyiségét

Egy férfi a szívét fájlalja (illusztráció)

A rossz koleszterin növekedése hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatához. Ennek csökkentéséhez, valamint a jó típus mennyiségégnek emeléséhez több élelmiszer is hozzájárul. Alábbi cikkünkben egy olyan ételről számolunk be, mely bizonyítottan segít koleszterinproblémák esetén.

A béta-glükán egy oldható rost, amely segít a bélflórának, növeli a jó baktériumok számát, emellett pedig csökkenti a rosszak mennyiségét a szervezetben. Az árpában, illetve az árpaalapú termékekben megtalálható ez az anyag, így csökkenti a rossz koleszterin két típusának — LDL és nem-HDL — szintjét.

Különböző tanulmányok egymástól eltérően arra az eredményre juttattak, hogy az árpa rendszeres fogyasztása legalább hét százalékkal képes csökkenteni a rossz koleszterin e két típusát. Dr. Vladimir Vuksan, az egyik tanulmány társszerzője így nyilatkozott:

„Az árpa csökkenti az összes rossz koleszterin szintjét ezeknél a magas kockázatú egyéneknél, de a magas koleszterinszint nélküli emberek számára is előnyös lehet.”

Egy kis videós ismertető a jó és a rossz koleszterin sajátosságairól:

www.youtube.com

Cholesterol Good and Bad

Egy másik kutatásban résztvevő alanyok két hónapon át minden nap 100 gramm tésztát ettek, amely 25 százalékban árpalisztből és 75 százalékban durumbúzalisztből készült. Az előírt étrendet a szervezetük jól tolerálta, valamint nem észlelték sem hasi fájdalmaknak, sem pedig puffadásnak a jeleit.

Annak ellenére, hogy az árpának magasabb a béta-glükán tartalma, valamint több jótékony hatással is bír, mégsem olyan népszerű, mint például a zab.

Az árpa alacsonyabb kalóriatartalmú, magasabb fehérje- és rosttartalmú, ezek pedig fontos tényezők a fogyókúrás vagy súlyproblémákkal küzdő emberek számára.

„A bizonyítékok áttekintése után azt is elmondhatjuk, hogy az árpa a zabhoz hasonlóan hatékony a szív- és érrendszeri betegségek általános kockázatának csökkentésében"

— olvashatjuk Dr. Vuksan kiegészítését a Psy.Blog cikkében.

Nyitókép: Shutterstock