Arcszőrzetét borotváló nő a tükör előtt

Jót tesz-e vagy sem? Mindent a dermaplaningről

Előnyök, hátrányok, tippek.


Az ázsiai nők évszázadok óta használnak arcborotvákat a finom arcszőrzet és az elhalt hámsejtek eltávolítására.

A dermaplaning fogalma azonban csak az elmúlt néhány évben vált népszerűvé. Az eljárás során borotvával, szikével vagy egy speciális borotvával eltávolítjuk a szőrszálakat és az elhalt hámsejteket az arcról, így a bőr sima és selymes lesz.

Huda Kattan szépségblogger és a Huda Beauty alapítója 2016-ban az elsők között volt, aki az arc teljes leborotválásának előnyeit hirdette. Állítása szerint Marilyn Monroe és Elizabeth Taylor nagy rajongói voltak ennek a technikának, így ő is követte a példáját.

„Igen, megszabadulsz az arcszőrtől, de hámlasztod is a bőrödet, nagyon jó a hegesedésre, az öregedésgátlásra, és a sminkelés is sokkal szebb lesz, ha ezt csinálod”

– állította.

Kattan arra használja a borotvát, hogy eltávolítsa a hajvonalánál lévő babahajszálakat, de más bloggerek, például Chloe Morello, azért borotválkoznak, hogy mindenhol simább és szebb legyen az alapozó a bőrön.

„Az arcotok borotválása nem ijesztő, srácok. Nem nő vissza vastagabban, nem jön vissza feketén. Csak annyi történik, hogy az arcod sima lesz, mint egy átkozott delfin... Tudom, hogy ez most egy trend, és én teljesen rajta vagyok, mert óriási különbséget jelent az alapozó felvitelében”

– mondta a videóban.

Zoë Foster Blake szépségguru az Instagramon tette közzé a dermaplaningról szóló véleményét.

„Ezen a héten próbáltam ki először a dermaplaninget, mert ez az a dolog, amiről az olyan emberek, mint te, azt gondolják, hogy a hozzám hasonló szépségbloggerek csinálják”

– írta.

„A dermaplaning hámlasztó, ragyogó, bőrszínt javító, gyulladásmentes, segít a bőrápoló termékeknek jobban behatolni, és ijesztően simává teszi a bőrödet, vagyis a sminked tökéletesen fog rajta ülni.

A borotválkozás nem okoz extra szőrnövekedést, és nem teszi szőrösebbé az ember arcát, ez valójában egy mítosz. Egyszerűen csak tompítja a szőrszálak végét, amitől vastagabbnak és durvábbnak érződik, és a szőrszálak így fognak tovább nőni, miközben borotválják őket.

Ha erősebb szőrzetet nem is, de a dermaplaning benőtt szőrt okozhat, emellett könnyen megvághatjuk magunkat az éles pengével, ha még nem vagyunk rutinosak.

A dermaplaninget csak azok nem használhatják, akiknek aktív gennyes pattanásaik vannak, mivel a gyulladásokat csak felerősíti.

Hogyan végezzük?

Általában a bőrnek száraznak kell lennie, melyet előtte alaposan megtisztítottunk. Fontos, hogy steril pengével végezzük a dermaplaninget, kifejezetten erre a célra kifejlesztett eszközzel. Mivel az eljárás komoly precizitást igényel, érdemes inkább szakemberhez fordulni.

(Marie Claire AU)

Nyitókép: Shutterstock