Arcát borotváló nő

Kell-e a nőknek is borotválkozniuk?

Az arcborotválás remek módja a nem kívánt szőrzet eltávolításának és a bőr hámlasztásának, de csak akkor, ha megfelelően végezzük.

Sok nő attól tart, hogy a szőr erősebben nő vissza, ha borotválják az arcukat, míg mások esküsznek az arcborotválásra. De akkor hol van az igazság? Ebben segítünk most rendet tenni.

A bőr megsérülhet, ha nem tesszük meg a megfelelő óvintézkedéseket

Dr. Sal Nadkarni kozmetológus orvos azt mondja, a borotválkozással kapcsolatban mindig a biztonság az első.

„Meg kell tenni az óvintézkedéseket, és új pengéket kell használni, de nem javasolnám, hogy hagyományos borotvát használjunk, mert rengeteg vágáshoz vezethet. Azok a pengék rendkívül élesek.”

Nazarian szerint viszont saját arcunk borotválása nem a legjobb megoldás, érdemes szakértőre bízni, aki tapasztalt, és utána egy könnyű hámlasztással kombinálja a kezelést.

Anthony Sosnick, az amerikai Anthony skincare kozmetikai vállalat alapítója viszont úgy gondolja, hogy a borotva használata megfelelő kellékekkel rendben van.

„Semmi baj nincs a borotva használatával, amíg a megfelelő termékeket használod, és a bőröd előtte megfelelően megtisztítottad. Persze fontos, hogy cseréld a borotvát, hogy ne legyen tompa, és hogy elkerüld a borotvaégést.”

Megfelelő eszközök

A legjobb, ha kifejezetten női arcborotválkozásra tervezett eszközt használunk. A férfiak terminális szőrzetet növesztenek, ami olyan, mint egy darab rézdrót. A nőknek ezzel szemben úgynevezett vellus szőrzetük van, amely puha és finom. Az arc borotválása a nők számára, egy, a férfiak kemény bőrére és szőrzetére tervezett borotvával nagyon nem megfelelő.

A bőr előkészítése

A borotválni kívánt terület beavatkozás előtti tisztítása és hámlasztása segít megelőzni a benőtt szőrszálakat és a nem kívánt borotvaégést. Érdemes a zuhany alatt borotválkozni, mert a gőz hője felpuhítja a szőrszálakat, és segít a szőrszálaknak 30%-ban felállni, így könnyebb lesz levágni őket. Használjunk nem habzó krémet, mert a több hab több levegőt jelent, így a penge nem tud a lehető legközelebb kerülni a bőrhöz.

Fontos, hogy borotválkozás előtt gyengéd tisztítószert, utána pedig fertőtlenítő tisztítószert használjunk.

A szőr ugyanakkora mennyiségben nő vissza

Sokan félnek elkezdeni borotválkozni, mert attól tartanak, hogy hosszú távon több szőr fog visszanőni az arcukon. A szakértők szerint ez tévhit.

„Tévhit, hogy minél többet borotválkozol, annál sűrűbben nő vissza. Ez egy ósdi mese, mert nem lesz több szőrtüsző, ha borotválkozunk. Lehet, hogy a szőr gyorsabban nő vissza, de nem lesz vastagabb”

– magyarázza Sal.

A bőr azonnal jobban néz ki

A borotválkozástól sokkal simábbnak és ragyogóbbnak érződik a bőr, melyen az alapozó és a többi smink is sokkal szebben fest.

Ez azért van, mert az arcborotválás azonnal kisimítja a bőr textúráját, és lehetővé teszi, hogy a smink sokkal egyenletesebben terüljön fel. Mivel a borotválás simább alapot teremt a termékek számára, azok könnyebben felszívódnak, és a bőr állapota látszólag javulni fog.

A bőrnek extra ápolásra lesz szüksége a borotválkozás után

Mint minden bőrápolási kezelésnél, itt is gondoskodnunk kell a kezelés utáni bőrápolásról a maximális hatás és az irritáció elkerülése miatt. Használjunk hidratáló krémet a borotválás után, valamint fényvédőt.

(The List)

Nyitókép: Shutterstock