Gucci üzlet a Rodeo Drive-on, Beverly Hillsben

Először sztrájkolnak a Gucci tervezői a márka 102 éves története során

A szakszervezet képviselője azt állítja, hogy az olasz luxus divatház egy iroda áthelyezésével gyakorlatilag elbocsátotta a dolgozókat.

Idén októberben a Gucci 219 tervezői alkalmazottja közül 153 Rómából Milánóba való áthelyezését jelentette be. Jelenleg körülbelül 50 alkalmazott sztrájkol tiltakozásul, szerintük az áthelyezés valójában „tömeges elbocsátás álcázva”

– írja a Robb Report a Guardian cikke alapján.

A sztrájkoló dolgozók közül néhányan hétfőn az olasz divatház római irodái előtt, négyórás sztrájkban vettek részt. Ez a Gucci 102 éves történetében az első olyan munkabeszüntetés, amelyet a Gucci szakemberei kezdeményeztek.

A dolgozók kezében tartott táblákon olyan szövek voltak olvashatók, mint „A Guccinál az elbocsátás divatos” és „A Gucci vág, de nem varr”.

Chiara Giannotti, a szakszervezet képviselője azt állítja, hogy a Kering (a márka anyavállalata) kihasználta az átszervezést a létszámcsökkentésre. Azt is feltételezi, hogy ez egy módja annak, hogy kiszorítsák azokat az alkalmazottakat, akiknek nem kielégítő feltételeket kínáltak, vagy családi kötelezettségek miatt nem tudták elhagyni az olasz fővárost.

A Gucci szóvivője a Guardiannak elmondta, hogy az áthelyezés nem irányoz elő semmilyen létszámcsökkentést, és a jelenlegi szabályozásoknak teljes mértékben megfelelve hajtják végre. Hozzátette, hogy gazdasági és támogató intézkedéseket biztosítanak az érintett alkalmazottak számára.

Egy másik közleményben azt állítják, hogy Sabato de Sarno, a márka nemrég beiktatott kreatív igazgatója és a hozzá kapcsolódó csapatok a márka stratégiai funkcióival való szorosan együttműködés érdekében döntöttek az áthelyezés mellett, amelyek már Milánóban vannak.

A szakszervezet a döntés felülvizsgálatát követelte a vállalattól.

„Számunkra ez egy csoportos elbocsátás, mivel nem mindenkinek kínálták fel az áthelyezéshez szükséges feltételeket, így sokan elveszítik az állásukat”

– áll Federica Ricci, a Flictem-Cgil szakszervezet regionális titkára által kiadott közleményében.

A szakszervezet szerint annak a további 66 alkalmazottnak a sorsa is bizonytalan, akik várhatóan Rómában maradnak. Ők azonos feltételeket követelnek, mint a Milánóba vagy a Kering más olaszországi márkáihoz áthelyezett dolgozók.

Az 1921-ben Firenzében Guccio Gucci által alapított luxusmárka világszerte ismert a ruházati cikkektől kezdve a dekoráción át az ékszerekig terjedő kínálatáról.

A márka családi drámájából film is készült nemrég, a Ridley Scott által rendezett A Gucci Ház 2021-ben jelent meg.

A Gucci legutóbb annak kapcsán került a hírekbe, amikor Alessandro Michele 2022 novemberében lemondott a kreatív igazgatói posztról. De Sarnót később, 2023 elején nevezték ki a ház művészeti igazgatójának.