Kivágott fák halmai

Évente több száz millió fát vágnak ki egy divatipari anyag előállításához

A globális divatipart egyre többször vizsgálják környezeti hatásai, különösen az erdőirtásban játszott szerepe miatt. Évente több mint 300 millió fát vágnak ki a cellulózszövetek, például a viszkóz előállítása érdekében, és az Indonéziában, Kanadában és Brazíliában található őserdők viselik ennek a fő terhét.

A Canopy nonprofit környezetvédelmi szervezet CanopyStyle nevű kezdeményezésének célja az ellátási láncok átalakítására irányuló erőfeszítések. A szervezet a divatmárkákkal, kiskereskedőkkel és viszkózgyártókkal együttműködve olyan alternatívák kifejlesztésén dolgozik, amelyek megóvják a veszélyeztetett erdőket.

A fenntarthatóság ígéretes útja a „következő generációs megoldások” kifejlesztése, melyek közé tartoznak az újrahasznosított textíliákból és mezőgazdasági hulladékból készült szövetek, amelyek jelentősen csökkenthetik az iparág környezeti lábnyomát.

A Canopy szerint ezek az alternatívák 75 százalékkal kevesebb energiát és akár 90 százalékkal kevesebb vizet fogyasztanak, mint a hagyományos faalapú szövetek, miközben a gyártás során környezetbarátabb vegyi anyagokat használnak.

Bár több jelentős szintetikus cellulózszál (MMCF) gyártó is alkalmazza már ezeket a technológiákat, a méretnövelés azonban továbbra is kihívást jelent. A Canopy által javasolt tízéves cselekvési terv célja, hogy 2030-ra a papírpép és az MMCF ellátási láncokból 50 százalékban kivonják a fából készült rostot.

„Az erdőirtás továbbra is probléma. 2024-et írunk - biztosan okosabbak vagyunk annál, hogy 1000 éves fákat kaszáljunk le, hogy pólókat készítsünk belőlük”

– mondta Nicole Rycroft, a vancouveri székhelyű Canopy alapítója a Guardiannek.

A fogyasztói tudatosság növekedésével és a szabályozási nyomás növekedésével a divatipar sorsdöntő pillanat előtt áll. Ezeknek a fenntartható alternatíváknak az elfogadása nemcsak a kritikus erdei élőhelyeket őrizheti meg, hanem új bevételi forrásokat is kínálhat a gazdáknak, és csökkentheti a hulladéklerakókban keletkező textilhulladékot.