egy nő hajából mossák ki a festéket a fodrászatban

5 trükk, amivel tartósabb lesz a hajfestésed színe

Két dolog történik közvetlenül a hajfestés után: először is jó sokat szelfizel, aztán felhalmozod a szárazsampont, hogy ne kelljen hajat mosnod, és a szín ne fakuljon ki. Pedig az új színed védelméért ennél jóval többet is tehetsz.


Egy neves fodrász segítségével most bemutatjuk, hogyan akadályozhatod meg, hogy a hajszíned kifakuljon.

​Mi okozza a hajszín gyors kifakulását?

A túl gyakori hajmosás forró vízzel vagy a hajszárító vagy bármilyen hajegyengető vas hőjének használata a haj kifakulását okozza – mondja Tom Smith sztárfodrász. Elmondása szerint a túlzott napfényhatás egy másik ok. Ha pedig volt valamilyen színkorrekciód, ahol a hajadat korábban szőkítették, majd sötétebbé tették, akkor a sötétebb hajpigmentek nehezen tudnak megtapadni a hajon, így kioldódnak és fakónak tűnnek.

​Milyen hajszínek fakulnak a leggyorsabban és miért?

Smith szerint a legvilágosabb színek (például a mesterséges vörös vagy az ibolya) halványulnak a leggyorsabban, mivel ezek az árnyalatok nem fordulnak elő a természetben. A nagyon hűvös tónusú szőkék és barnák is hajlamosak gyorsan kifakulni, mivel a természetes haj meleg alaptónusú, barna, vörös, narancs és sárga pigmenteket tartalmaz.

​Melyek azok a hajszínek, amelyek hajlamosak a leghosszabb ideig kitartani?

barna g\u00f6nd\u00f6r haj\u00fa n\u0151, kis sz\u0151k\u00edt\u00e9ssel a haj\u00e1ban

Fotó: Getty Images

A részleges színezési technikák, azaz bármi, ami megőrzi a természetes színedet a tövénél, tovább tart, mint az egész színezés. Továbbá bármi, ami kevésbé dolgozza meg a hajat − például a természetes árnyalatod fényelése vagy a félig tartós színt − tovább tart, mint a dupla folyamat (azaz a hajad szőkítése és tonizálása).

​Hogyan tudod leginkább megőrizni a hajszínedet?

  • Olyan ritkán moss hajat, amilyen ritkán a fejbőröd egészsége megengedi! Egyeseknél ez azt jelentheti, hogy minden második nap, míg a göndör vagy kezelt haj esetében ez lehet heti kétszer is.
  • Ha hajat mosol, használj hidegebb vizet! Nem kell, hogy jéghideg legyen − még az enyhe vagy langyos víz is jobb, mint a meleg víz, amely a festék kioldódását okozhatja.
  • Használj színvédő samponokat és kondicionálókat, amelyek kíméletesebbek a szálakhoz!
  • Csökkentsd a hőt, amit a hajadon használsz (tehát csökkentsd a hajszárítást és a forró eszközök használatát)!
  • Ha hőszerszámokat használsz, mindig alkalmazz előtte védő terméket, és akkor is, ha tudod, hogy sokáig leszel a napon!

Forrás: Pure Wow

Nyitókép: Getty Images