Hamburgert és sült krumpli evő nő

Ez a fajta étkezés befolyásolhatja az agyműködést

Tény, hogy a helyes táplálkozás fontos az egészségünk szempontjából, de vajon elfogadható, ha hétvégén egy-két egészségtelen étellel kényeztetjük magunkat?

Az ausztráliai Új-Dél-Walesi Egyetem (UNSW) kutatóinak tanulmánya szerint a „tiszta” és a gyorséttermi étkezések közötti „csalás” nemcsak súlygyarapodáshoz vezethet, hanem rágcsálóknál az agyműködést és a bélrendszer egészségét is befolyásolhatja.

Azok a patkányok, amelyek többnyire egészséges étrenden éltek, de időnként magas cukor- és telített zsírtartalmú ételeket fogyasztottak, jelentős kognitív károsodást mutattak, különösen a térbeli memóriát vizsgáló tesztekben, és negatív változásokat tapasztaltak a bélbaktériumokban.

„Úgy gondoljuk, hogy az ilyen jellegű munka kulcsfontosságú ahhoz, hogy elgondolkodjunk agyunk egészségének időskori megőrzésén”

– magyarázza Margaret Morris, az UNSW idegkutatója.

A tanulmány kibővíti a kutatócsoport tagjainak korábbi kutatásait, amelyek összefüggést találtak a rossz táplálkozás és a hosszú távú térbeli memória károsodása között, és új információkkal szolgál a „diétás ciklikusság” hatásairól.

Az egészséges és az egészségtelen táplálkozás szélsőségei közötti kompromisszumnak tekintett táplálkozási ingadozásnak néha ára lehet.

A 3 különböző kísérlet mindegyikében egy 12 patkányból álló egészséges kontrollcsoportot 12 patkány standard patkánytáppal etettek, és összehasonlították 3 12 patkányból álló kísérleti csoporttal, melynek tagjai időnként szintén magas zsír- és cukortartalmú feldolgozott élelmiszert kaptak. A kísérleti csoportok összesen ugyanannyi napot töltöttek egészségtelen táplálékkal, vagy egymás után, vagy különböző hosszúságú ciklusokra elosztva.

Az étrendi ciklusok előtt és után a kutatók tesztelték a patkányok rövid távú memóriáját, és megmérték a székletükben lévő mikrobiótát, emellett megmérték őket előtte és utána, és nyomon követték, hogy az egyes tápláléktípusokból mennyit fogyasztottak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hosszabb ideig rosszul táplálkozó patkányoknak kevésbé változatos volt a bélmikrobiomjuk, több baktériummal, amelyek az elhízáshoz kapcsolódtak, és kevesebb jó baktériumtörzzsel, amelyek a súlykontrollhoz kapcsolódtak. Az egészségtelen táplálkozásnak való hosszabb kitettséggel ezek a változások tovább romlottak.

A kognitív károsodás is súlyosabbá vált az idő múlásával, és azok a patkányok teljesítettek a legrosszabbul a tárgyak elhelyezésének felidézését igénylő memóriateszteken, akiket több napon keresztül egészségtelenül tápláltak.

„Elemzéseink azt mutatták, hogy a két baktérium szintje korrelált a memóriazavar mértékével. Ez arra utal, hogy kapcsolat van az étrendi ciklusok kognícióra gyakorolt hatása és a mikrobióta között”

– mondja Mike Kendig, az Új-dél-walesi Egyetem korábbi orvostudósa.

Nem meglepő módon azok a patkányok, akik hosszú ideig magas zsír- és cukortartalmú étrendet ettek, jobban meghíztak, mint a kontrollcsoport patkányai. Úgy tűnt azonban, hogy a rossz táplálkozási ciklusok hossza nem befolyásolta közvetlenül a súlygyarapodást. Ez arra utal, hogy a bélrendszer és a memória egészségére gyakorolt hatások nem feltétlenül az egészségtelen étrend által általában okozott súlygyarapodással állnak összefüggésben.

„Az embereknél tudjuk, hogy a gyulladást fokozó étrend kevésbé előnyös az agyműködésünkre nézve. A múltban patkányokon kimutattuk, hogy ezek a kognitív deficitek valóban korrelálnak az agyban lévő gyulladással”

– mondta Morris.

Ezek az eredmények kiegészítik azt a növekvő számú bizonyítékot, amely a bélrendszer egészségét és az étrendet az agy egészségével kapcsolja össze.

„Tudjuk, hogy a bélrendszer nagyon szoros kapcsolatban áll az agyunkkal. A mikrobiomnak az étrendünkre válaszul bekövetkező változásai hatással lehetnek az agyunkra és a viselkedésünkre.”

Bár ezek az eredmények nem feltétlenül azt jelentik, amit hallani szeretnénk, a tudósok hangsúlyozzák, hogy az egészséges táplálkozás hosszabb ideig történő fenntartása, úgy tűnik, kedvezőbb eredményeket hoz mind a bélrendszer, mind az agy egészsége szempontjából.

Más tanulmányok szerint a helyes táplálkozás csökkenti a betegségek kockázatát, és évekkel meghosszabbíthatja az életet, ezért érdemes lehet a magas zsírtartalmú és cukros finomságokat egészségesebbekre cserélni.

Morris szerint ha egészséges étrendet tudunk fenntartani, például a mediterrán típusú étrendet, amely nagy változatosságot, gyümölcsöket, zöldségeket, alacsony telített zsírokat és jó fehérjéket tartalmaz, akkor nagyobb esélyünk van arra, hogy megőrizzük a kogníciónkat.

(ScienceAlert)

Nyitókép: Shutterstock