Az emberi agy 3D képe

Ezek az élelmiszerek megállíthatják az agyzsugorodást

A demenciával diagnosztizált emberek száma a következő három évtizedben várhatóan majdnem háromszorosára nőhet.

A kutatás szerint a magnéziumban gazdag élelmiszerek, mint a diófélék és a spenót, segíthetnek csökkenteni a demencia kockázatát. A magasabb magnéziumbevitellel rendelkező embereknél alacsonyabb volt az agy zsugorodásának és öregedésének mértéke.

A vizsgálatban több mint 6000 brit ember vett részt, akik 16 hónapon keresztül kitöltöttek egy felmérést az élelmiszer-bevitelükről.

A kutatók szerint azoknál, akik több magnéziumban gazdag élelmiszert fogyasztottak, beleértve a magvakat és a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a zöld leveles zöldségeket és a hüvelyeseket, fiatalabb volt az agyuk életkora.

Khawlah Alateeq, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a tanulmány azt mutatja, hogy a magnéziumbevitel 41 százalékos növekedése kevesebb időskori agyzsugorodáshoz vezethet, ami jobb kognitív funkciókkal és a későbbi életkorban jelentkező demencia alacsonyabb kockázatával vagy késleltetett kialakulásával jár együtt.

„Ez a kutatás rávilágít a magas magnéziumtartalmú étrend lehetséges előnyeire, valamint a magnéziumnak az agy jó egészségének előmozdításában játszott szerepére.”

A magnéziumbevitel napi átlag 350 milligrammról 550 milligrammra történő növelése 55 éves korban az agyi öregedés egy évvel történő csökkenésével volt összefüggésben.

A magnéziumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak:

  • földimogyoró
  • kesudió
  • chia magok
  • fekete bab
  • burgonya
  • barna rizs
  • joghurt
  • zabpehely
  • tej

Dr. Erin Walsh, a tanulmány társszerzője elmondta, hogy mivel a demencia nem gyógyítható, és a farmakológiai kezelések fejlesztése az elmúlt 30 évben sikertelen volt, azt javasolják, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítani a megelőzésre.

„Kutatásainkból olyan közegészségügyi beavatkozások kidolgozására lehet következtetni, amelyek célja az egészséges agyi öregedés elősegítése táplálkozási stratégiák révén."

A demenciával diagnosztizált emberek száma a következő három évtizedben várhatóan csaknem megháromszorozódik, részben a népesség elöregedése, valamint az egészségtelen életmód miatt.

„A tanulmány azt mutatja, hogy a magasabb étrendi magnéziumbevitel hozzájárulhat a neuroprotekcióhoz az öregedési folyamat korábbi szakaszában, és a megelőző hatások már a 40-es éveinkben vagy még korábban megkezdődhetnek. Ez azt jelenti, hogy minden korosztálynak jobban oda kell figyelnie a magnéziumbevitelre. Azt is megállapítottuk, hogy a több táplálékkal bevitt magnézium neuroprotektív hatása a nők számára előnyösebbnek tűnik, mint a férfiak számára, és jobban érvényesül a menopauza utáni, mint a menopauza előtti nők esetében, bár ez a magnézium gyulladáscsökkentő hatásának is betudható”

– fogalmazott Alateeq.

A tanulmány nem a magnézium-kiegészítők hatását vizsgálta, hanem azt, hogy az emberek mennyi magnéziumot kapnak a már elfogyasztott élelmiszerekből. A megfelelő mikrotápanyagok természetes élelmiszerekből történő bevitele általában jobb, mint a kiegészítők fogyasztása.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock