Alkoholos italt elutasító kéz

Egyszerű stratégiát találtak az alkoholfogyasztás csökkentésére

A „miért és hogyan csökkentsük” típusú üzenetek kombinációja hasznos lehet a lakosság jó egészségi állapotának előmozdításában.


A túl sok alkoholfogyasztás számos problémával jár, többek között korai halálozással, szívbetegségekkel, emésztési problémákkal és a demencia megnövekedett kockázatával.

Simone Pettigrew közgazdász és pszichológus, a George Institute for Global Health munkatársa a ScienceAlertnek elmondta, azt találták, hogy az alkoholról és a rákról szóló információk párosítása egy konkrét gyakorlati intézkedéssel, az italok számolásával azt eredményezte, hogy az alkoholfogyasztók csökkentették az elfogyasztott ital mennyiségét.

A tanulmányhoz három felmérést töltöttek ki a résztvevők: az elsőt 7995-en, közülük 4588-an három héttel később a másodikat, az utolsó felmérést pedig három héttel később 2687-en fejezték be. A résztvevőket különböző csoportokra osztották, és különböző, az ivással kapcsolatos reklámokat és üzeneteket mutattak nekik.

A kontrollcsoporttal összehasonlítva egy kombináció tűnt ki: az alkoholt és a rákot összekapcsoló tévéreklám, valamint az italok számbavételére vonatkozó javaslat az egyik leghatékonyabb volt abban, hogy az emberek megpróbálják csökkenteni az alkoholfogyasztást. Ez volt az egyetlen olyan kombináció, amelynél az emberek hat hét alatt valóban jelentősen csökkentették alkoholfogyasztásukat.

Más megközelítések, például az emberek arra való ösztönzése, hogy döntsenek egy italmennyiségről, majd tartsák be azt, is arra késztettek néhány önkéntest, hogy megpróbálják csökkenteni a fogyasztást, de a kutatásban részt vevő emberek alapján egyértelmű győztes született.

„Sokan nem tudják, hogy az alkohol rákkeltő. Ez fontos információ, amelyhez az alkoholibetegeknek hozzá kellene férniük. De az, hogy elmondjuk az embereknek, hogy az alkohol rákot okoz, csak a megoldás egy része – meg kell adnunk nekik azt is, hogyan tehetnek lépéseket a kockázatuk csökkentése érdekében”

– mondta Pettigrew.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az alkoholfogyasztás világszerte az idő előtti halálesetek 7 százalékáért felelős, és a probléma kezelésének egyik módja, hogy az ivók figyelmét felhívjuk az egészségügyi kockázatokra.

Bár az egészségügyi ügynökségek azt is vizsgálták, hogyan lehetne az alkoholt kevésbé könnyen elérhetővé és drágábbá tenni, végső soron a személyes döntések fogják meghatározni, hogy hosszú távon változik-e az alkohollal kapcsolatos viselkedés.

Ebben a konkrét tanulmányban a résztvevőket úgy választották ki, hogy „demográfiailag nagyjából reprezentatívak legyenek az ausztrál ivóközönségre nézve”, így ez a megközelítés nem feltétlenül fog máshol is működni – de úgy tűnik, hogy az italok számolása egy olyan lehetőség lehet, amelyet érdemes kipróbálni, ha valaki csökkenteni szeretné az alkoholfogyasztást.

„Az alkohollal kapcsolatos ártalomcsökkentő kampányokra korlátozott források állnak rendelkezésre, ezért fontos, hogy kiderítsük, mely üzenetek találják meg a legjobb visszhangot, hogy biztosítsuk, hogy a legnagyobb eséllyel működjenek”

– tette hozzá Pettigrew

Nyitókép: Shutterstock