Ezt teszi a Covid az alvásunkkal és az álmainkkal

Ezt teszi a Covid az alvásunkkal és az álmainkkal

2022 végére több mint 650 millió Covid-fertőzést jelentettek az Egészségügyi Világszervezetnek, azonban a valódi szám valószínűleg sokkal magasabb.


Ez a szám hetente százezrekkel nő, ezért a tudományos közösség arra összpontosít, hogy megértse a koronavírus fizikai egészségünkre, mentális egészségünkre és agyműködésünkre gyakorolt hatását.

A világjárvány korai szakaszában az alváskutatók azt térképezték fel, hogy a lezárások és a bezártság milyen hatással volt az emberek alvására. Ekkor a megállapítás az volt, hogy a pandémia ideje alatt többet aludtunk, azonban az alvások minősége sokkal rosszabb volt, mint előtte.

A mostani adatok pedig arra adnak magyarázatot, hogy a Covid-fertőzés hogyan befolyásolja az alvásunkat, sőt még az álmainkat is.

Az összes jelenleg rendelkezésre álló tudományos szakirodalom áttekintése szerint a Covid-fertőzöttek 52 százalékánál a fertőzés során alvászavarok jelentkeznek.

A leggyakrabban jelentett alvászavar az álmatlanság. Az álmatlanságban szenvedő emberek jellemzően nehezen alszanak el és gyakran felébrednek korán reggel.

Az aggasztó része az, hogy az alvászavarok gyakran még a fertőzésből való felépülés után is fennállnak. Egy Kínában végzett tanulmány szerint a koronavírus fertőzéssel kórházba került emberek 26 százalékánál két héttel a betegség után jelentkeznek az álmatlanság tünetei.

Egy amerikai tanulmány pedig kimutatta, hogy a vírussal fertőzött emberek nagyobb valószínűséggel szenvedtek alvászavarban, mint azok, akik soha nem estek a betegség áldozatául.

De mi a helyzet az álmokkal?

Egy 2021-es tanulmány több mint 3000 a vírusban hosszú ideig szenvedő személyt vizsgált meg. A résztvevők csaknem 80 százaléka saját maga számolt be alvásproblémákról, leggyakrabban álmatlanságról.

Egy újabb tanulmány intelligens karszalagok segítségével gyűjtött adatokat mind az alvás időtartamáról, mind az alvás minőségéről. A hosszú betegségben szenvedő résztvevők összességében kevesebbet aludtak, és kevésbé mélyen aludtak, mint azok, akiknek soha nem estek át a betegségen.

A tanulmányban az álmokról is kifaggatták a résztvevőket. Érdekes módon azok, akik soha nem estek át a koronavíruson ugyan úgy többet álmodnak, mint azok, akik már átestek. Egy dolgot azonban mégis csak befolyásol a betegség: a rémálmokat. Azok, akik átestek a víruson sokkal többet álmodnak rossz és ijesztő dolgokról.

Bár nincs egyszerű magyarázat arra, hogy a Covid miért növeli a rémálmokat, azonban a mentális egészség itt is szerepet játszhat, amit pedig mint tudjuk, befolyásol a betegség. A rossz mentális állapot ugyanis gyakran jár együtt rémálmokkal.

Nyitókép: Photo by Kate Stone Matheson on Unsplash