Baba láb.

Évente egymillió csecsemőt lehetne megmenteni néhány egyszerű változtatással

Egy új kutatás szerint egyszerű és olcsó egészségügyi intézkedésekkel évente több mint egymillió csecsemő halálát lehetne megakadályozni.


Egy nemzetközi kutatócsoport becslése szerint a világ csecsemőinek egynegyede koraszülöttként jön a világra, és a szakemberek szerint ezen a területen szinte semmilyen előrelépés nem történik.

A The Lancet című szakfolyóiratban megjelent tanulmánysorozat szerint nyolc bizonyított és könnyen megvalósítható intézkedés több mint 565 ezer halvaszületést előzhetne meg a kevésbé fejlett országokban.

Ez is érdekelhet: A legjobb tippek, ha a babád nem tud elaludni éjszaka

Az intézkedések közé tartozott a mikrotápanyag-, fehérje- és energiapótlás, az alacsony dózisú aszpirin, a progeszteron hormon, a dohányzás ártalmairól szóló felvilágosítás, valamint a malária, a szifilisz és a vizeletben lévő baktériumok kezelése.

Sőt, ha a terhes nők számára elérhetővé tennék a szteroidokat, és az orvosok nem szorítanák le azonnal a köldökzsinórt, több mint 475 000 újszülött halála is megelőzhető lenne – állapította meg a kutatás.

Természetesen a reformok végrehajtásához pénz is kell, a változtatások végrehajtása a kutatók szerint 1,1 milliárd dollárba kerülne.

Per Ashorn, a tanulmány egyik vezető szerzője, a finnországi Tampere Egyetem professzora szerint azonban ez töredéke annak, amit más egészségügyi programok kapnak.

A kutatók felszólították a világ kormányait és a különböző egészségügyi szervezeteket, hogy 81 alacsony és közepes jövedelmű országban fokozzák a nők és a csecsemők terhesség és szülés alatti ellátását.

Forrás: Science Alert

Kép: Shutterstock