Ágyban fekvő baba

A legjobb tippek, ha a babád nem tud elaludni éjszaka

Az alvás tanácsadó elárulja a legjobb tippeket a szülőknek, hogy babáik nyugodtan aludjanak éjszaka.

Leanne Palmerston szerint vannak „egyszerű dolgok”, amelyeket a szülők megtehetnek annak érdekében, hogy mind ők, mind a gyermekeik egész éjjel aludni tudjanak, még akkor is, ha újszülöttjük van. Az alvás tanácsadó az újszülöttekkel kapcsolatban azt tanácsolja, hogy már az első naptól kezdve kezdjék el következetesen alkalmazni a következőket.

Palmerston azt javasolja, hogy a szülők ragaszkodjanak a következetes lefekvési és ébredési időhöz, menjenek ki a szabadba, esténként pedig ingermentesítsék a gyereket.

Palmerston a babákat a szokások teremtményeinek nevezi.

„Ha van olyan lépés, amit [a szülők] rosszul tesznek, az az, hogy minden egyes alkalommal megijednek, amikor a baba sír.
És elkötelezik magukat amellett, hogy mindent megtesznek azért, hogy a babák ne sírjanak. Amit perinatális szakemberként látunk, az az, hogy a szülőnek van egy videó- és hangmonitorja, és a baba a szüleitől távol alszik, és a szülők elkezdenek hallani egy kis nyikorgást és nyöszörgést. A szülők megijednek, 'ó, te jó ég, a baba felébredt', és azonnal szoptatni kezdik a babát, vagy cumisüveget adnak neki. Ez arra készíti fel a babát, hogy amikor magához tér, a szülei megmentik és megetetik.”

Palmerston szerint, ha ez szokássá válik, a csecsemők körülbelül óránként-másfél óránként kezdenek el felébredni. Ha azonban a szülők hagynák a babákat, hogy csak nyöszörögjenek, és adnának nekik öt percet, a gyermek általában nem kezd el sírni, és visszaalszik szerinte.

Az alvás szakértő arra figyelmeztet, hogy azok a szülők, akik folyton a gyermekükhöz mennek, amikor az éjszaka sír, a gyakori ébredésekkel megszakított felületes alvás kockázatának teszik ki őket. Emellett a folyamatos, mély alvás hiánya súlyosbíthatja a meglévő vagy újonnan összeolvadó mentális egészségügyi problémákat, és a nagyon fáradt szülők napközben nem biztos, hogy képesek lesznek annyira odafigyelni a gyermekeikre.

„A szervezetnek alvásra van szüksége – ez egyszerű és világos. A testnek alvásra van szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon és optimálisan működjön. Ha a testre úgy gondolunk, mint egy gépre – az alvás az a kenőanyag, amely a fogaskerekeket zökkenőmentesen működteti. Ha nem alszunk eleget, akkor a fogaskerekek elkezdenek csiszolódni, és károsítják magát a gépet”

– magyarázza.

Palmerston rámutat az alváshiány által súlyosbított egészségügyi állapotokra, például az anyagcsere-betegségekre (magas vérnyomás, inzulinrezisztencia, súlyproblémák), a cukorbetegségre és a szívbetegségekre.

A szakértő szerint a fáradtság megelőzésének egyik módja, ha rendszeres alvási rendet alakítunk ki azáltal, hogy minden nap ugyanabban az időben fekszünk le és ébredünk fel.

„Csakúgy, mint a csecsemőknél, a következetesség a kulcs, a következetes lefekvés, a következetes ébredés – még a szabadnapokon is. Mindannyian szeretnénk elszaladni a kocsmába, esetleg meginni egy csomó italt, elég későn hazajönni, majd aludni, reggel talán, ha nem kell felkelni a háziállatainkkal vagy a gyerekeinkkel. De ezek megszakíthatják a szokásainkat, és egy kicsit nehezebbé tehetik, hogy a munkahét során visszacsússzunk a jobb szokásainkhoz”

– mondja.

Palmerston további tippjei a babák elaltatásához az, hogy halkítsuk le a hangot az esetleges babamonitorokon, hogy a szülők ne nyűgözzék le folyamatosan a gyerekeket minden hangra, és tartsuk be a rutint.

(Independent)

Nyitókép: Shutterstock