Szeletelt kenyér fehér háttéren

Ez a típusú kenyér csökkenti a vércukorszintet

Mégis, nagyon nehéz rávenni az embereket, hogy változtassanak az étkezési szokásaikon.Az Amerikai Táplálkozási Társaság által sikeresen előállított lisztkeverék – ha kenyeret sütöttek belőle – hosszabb ideig jóllakottan tartotta a fogyasztóját, és jelentősen csökkentette a vércukorszintjét. Úgy tűnik, tehát, hogy a pékáru felveheti a harcot az elhízás és a cukorbetegség ellen, írja a Haszon.

Az American Journal of Clinical Nutrition szakmai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a liszt hüvelyeseken alapul, összetevői között megtalálható a csicseriborsó, a lencse és a bab. Ezek fontos szerepet játszanak az egészséges testsúly fenntartásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében.

A különleges lisztből készült pékárukat először egészséges embereken tesztelték. A kísérletben résztvevőknek a speciális, 30 vagy 60 százalékos csicseriborsólisztekből készült kenyeret kellett enniük. A kutatók megállapították, hogy a péktermékek a szokásosnál hosszabb ideig biztosítottak teltségérzetet. A vérvizsgálatok alapján ezeknek a kenyereknek a fogyasztása a teltségérzetért felelős hormonok kiválasztásának növekedéséhez vezetett.

A kutatás folytatása során már cukorbetegeket is bevontak a kísérletekbe. Ennek során megállapították, hogy a 30 százalékban csicseriborsólisztet tartalmazó kenyér mintegy 40 százalékkal csökkentette a vércukorszintjüket, de hasonló volt a csökkenés a 60 százalékos termék fogyasztása után is. Az eredményt a keményítő hosszabb lebontásának szervezeti utóhatásával magyarázták a kutatók.

Az eredmények publikálásakor hangsúlyozták, nem könnyű az embereket arra ösztönözni, hogy változtassanak étkezési szokásaikon, az esetleges egészségügyi problémák megelőzése és leküzdése érdekében. Azonban az ilyen kutatási eredményeknek kulcsszerepet kell játszaniuk a változásban.

Ashley Gearhardt a Michigani Egyetem pszichológusa. Ő és a kutatócsoportja pedig arra jutott, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása a dohányzáshoz hasonló függőséget okoz. Úgy látják, ezen termékek gyorsan hasznosuló magas cukor- és zsírtartalma lehet a kulcs az ételfüggőség megértéséhez.

A kutatás szerint a feldolgozott élelmiszerek, illetve az azokban lévő, gyorsan felszívódó cukor és zsír – a dohánytermékek nikotinjához hasonlóan – kényszeres fogyasztást váltanak ki. Hangulatjavító hatásuk révén pszichoaktívak, így befolyásolják a viselkedést, és sóvárgást eredményeznek.

A kutatás alátámaszthatja egy brit diabétesz-konferencián nemrég elhangzott következtetéseket is. Jen Unwin brit klinikai pszichológus három hónapos terápiás eljárást dolgozott ki, amely alacsony szénhidráttartalmú diétával és pszichoterápiával sikeresen csökkentette az ételfüggőséget.

A tudós szerint amikor az alacsony szénhidráttartalmú diéták után a diétázók jelentős része visszatér a korábbi táplálkozási szokásaihoz, gyakran a kiindulási súlyához képest is elhízottabbá válik. Ez olyan, mint amikor a dohányosok többször visszaszoknak.

Nyitókép: Shutterstock