Erdőben kutyát sétáltató pár

Heti ennyi gyaloglás 15%-kal javíthatja a hosszú élettartamot

Persze, a napi 10 000 lépés nagyszerű cél, de néhány rövidebb séta már javíthatja a szívünk egészségét.

Nem kell kemény boxedzésen vagy félmaratonon részt vennünk ahhoz, hogy támogassuk a hosszú és egészséges életet. A séta határozottan elég jó edzés ahhoz, hogy testmozgásnak számítson. A gyaloglás egészségügyi előnyei közé tartozik a stabilabb vércukorszint, a demencia kockázatának csökkenése, a jobb hangulat és még sok más.

A napi tízezer lépés, minden nap, évtizedek óta a sokat hirdetett cél. Ez egy dicséretes cél, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a kis lépések tényleg összeadódnak, és már jóval e szint alatt is van remény testünk és lelkünk megfelelő karbantartására.

A JAMA Network Open című szaklapban nemrég megjelent új kutatás szerint azok az emberek, akik hetente egyszer vagy kétszer napi 8000 lépést tettek meg élénken, 14,9%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a következő 10 év során, mint ülőmunkát végző társaik.

Mivel a Nature 2017-es tanulmánya szerint az amerikai felnőttek átlagosan mindössze 4800 lépést tesznek meg naponta, az új gyaloglási tanulmányban részt vevő tudósok többet akartak megtudni a 10 000 lépésnél kevesebb lépés megtételének lehetséges egészségügyi hatásairól.

Ennek elemzéséhez a 2005-ös és 2006-os Nemzeti egészségügyi és táplálkozási vizsgálati felmérés (NHANES) adatait vizsgálták meg, hogy egy országosan reprezentatív mintán 3101 olyan 20 éves és idősebb amerikai felnőttet azonosítsanak, akik egy héten keresztül gyorsulásmérőt viseltek. Ezt az információt aztán összevetették ugyanennek a kohorsznak a 10 évvel későbbi, a Nemzeti Halálozási Indexben szereplő adataival.

Úgy tűnt, hogy azoknál, akik heti egy vagy két napon 8000 vagy annál több lépést tettek meg, mintegy 15%-kal kisebb volt a halálozás kockázata az ezt követő évtizedben, mint azoknál, akik egyik napon sem tettek 8000 lépést – ez statisztikailag szignifikáns különbség.

A halálozás kockázata még tovább csökkent, amikor azokat vizsgálták, akik több napon is teljesítették a célt ( heti három-hét napot 16,5%-os csökkenéssel hozták összefüggésbe a bármilyen okból és a szívbetegségből eredő halálozásban).

Szóval, hogy néz ki pontosan 8000 gyors lépés? Attól függően, hogy melyik fitnesz szakértőt vagy szervezetet kérdezzük, akkor tudjuk megmondani, hogy elértük a gyors gyaloglás tempóját, ha:

  • Ha percenként 100 lépést teszünk meg
  • 4,8 km-t teszünk meg óránként
  • Elég gyorsan haladunk ahhoz, hogy a légzésünk elég nehézzé váljon ahhoz, hogy még beszéljünk, de már ne énekeljünk.

4.83 km/órás tempó mellett 8000 lépés körülbelül 80 percig tartana, ami Dr. Kosuke Inoue, a tanulmány vezető szerzője, a japán Kyoto University Graduate School of Medicine adjunktusa szerint nem kis követelmény.

Ez azt jelenti, hogy nem kell mind a 8000 lépést egyszerre megtenni. Inoue megerősíti, hogy több rövidebb, élénk gyaloglásból is ugyanolyan egészségügyi és élettartam-növelő előnyökre tehetünk szert.

Ha az American College of Sports Medicine Medicine & Science in Sports & Exercise című folyóiratban 2023 januárjában megjelent tanulmány igaznak bizonyul, akkor a 30 percenként 5 perces séták meglepően egészséges stratégiát jelenthetnek, ha ez megvalósíthatóbbnak tűnik a számunkra.