Különböző vitaminok és tabletták narancssárga háttér előtt

Egy vitamin felére csökkentheti a gyakori ráktípusok kockázatát

A modern életmód miatt sokan nem jutnak elegendő vitaminhoz.


Egy kutatás szerint a napi D-vitamin-kiegészítő szedése 13 százalékkal csökkentheti a rákban való elhalálozás kockázatát, számol be róla a Psyblog.

A D-vitamin, melyet a szervezet akkor állít elő, amikor a bőr napfénynek van kitéve, egy olyan enzim termelésén keresztül védheti a szervezetet a rák ellen, amely a rákhoz kapcsolódó savakat támadja meg.

A modern életmód miatt sokan nem mozognak eleget a szabadban, így nem csoda, hogy a világ népességének akár a fele is hiányt szenved a D-vitaminban. Ennek jelei lehetnek a depresszió tünetei, az energiavesztés, a koncentrációs problémák és az örömtelenség.

A D-vitamin megtalálható az olajos halakban, a tojássárgájában, a dúsított gabonafélékben és egyes margarinos kenhető termékekben.

A következtetések, miszerint a D-vitamin csökkentheti a rákban való elhalálozás kockázatát, három új, különálló tanulmányból származnak, amelyeket az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság chicagói konferenciáján mutattak be.

Az egyik tanulmány szerint a D-vitamin hiánya a hasnyálmirigyrák kétszeres kockázatával és a bélrák magasabb kockázatával hozható összefüggésbe. Dr. Shifeng Mao, a tanulmány szerzője elmondása szerint modern társadalomban, gyors tempójú életmódot folytatunk, melynek során az emberek jelentős időt töltenek betonépületben a munkahelyükön, és sokkal kevesebb idejük jut a szabadidő eltöltésére, nem is beszélve arról, hogy ki legyenek téve a természetnek és a napfénynek, így a D-vitamin hiánya elterjedt.


Egy másik, 79 000 ember bevonásával készült tanulmány szerint a D-vitamin-kiegészítő szedése 13 százalékkal csökkentette a rák kockázatát. Dr. Tarek Haykal, a tanulmány szerzője elmondta, szeretné, ha több onkológus és alapellátó orvos fontolóra venné a D-vitamin felírását a betegei számára, mivel számos előnnyel jár, minimális mellékhatások mellett.

Egy harmadik, 2280 férfi bevonásával készült tanulmány szerint azoknál, akik sztatinokkal együtt D-vitamint kaptak, 38 százalékkal kisebb volt a prosztatarákban való elhalálozás kockázata.

Más, ugyanezen a konferencián bemutatott tanulmányok szerint a testmozgás segít a rákos betegeknek abban, hogy tovább éljenek.

Nyitókép: Unsplash