Szájrákról készített illusztráció

Ez a szájrák 6 tünete, amit mindenkinek ismernie kell​

Egy nemrég végzett kutatás eredményei bebizonyították, hogy az utóbbi időben jelentősen megemelkedett a szájrákos esetek száma. Szakértők arra kérnek mindenkit, hogy probléma feltűnése esetén azonnal forduljanak orvoshoz. Alábbi cikkünkbe összegyűjtöttük a betegség tüneteit.


Az Oral Health Foundation végezte a szóban forgó tanulmányt. Az adatok szerint 2021-ben csak az Egyesült Királyságban összesen 8864 embernél diagnosztizálták a betegséget. Ez az előző évekhez képest 36 százalékos növekedést jelent, maga a betegség az esetek nagy részében pedig halálos is lehet.

Orvosok elmondása szerint szájrákot több körülmény is okozhat. Elsősorban akkor alakul ki, ha a nyelven, a szájüregben vagy az ajkakon daganat jön létre. Az is előfordulhat, hogy a nyáltermelő mirigyeken jelentkezik, de ez a ritkább eset. Dr. Nigel Carter, az Oral Health Foundation vezérigazgatója így nyilatkozott a témában:

„Első kézből láttuk, hogy a szájrák milyen pusztító hatással lehet egy ember életére. Megváltoztatja valakinek a beszédmódját, megnehezíti az evést és az ivást, és gyakran megváltoztatja az illető fizikai megjelenését.

A legfontosabb, hogy ha bármi szokatlant észlel, kérjük, ne késlekedjen, és forduljon orvoshoz vagy fogorvoshoz.”

Egy kis videós ismertető a szájrák hatásairól, tüneteiről és a kezelési módjairól:

Erre a hat tünetre érdemes odafigyelni

  • Több hete nem gyógyuló, fájdalmas fekélyek a szájban;
  • A szájban vagy a torokban kialakuló csomók;
  • Ajak vagy nyelv zsibbadása;
  • Fehér vagy vörös foltok a nyálkahártyán;
  • Meglazult fogak.

Kezelési módok tekintetében három bevált eljárást szoktak alkalmazni. Az egyik az a rákos sejtek műtéti úton történő eltávolítása, a másik kettő pedig a kemoterápia és a sugárkezelés. Ezeket sokszor együttesen alkalmazzák, hogy a rák a továbbiakban kisebb eséllyel térjen vissza.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Independent