Csipkebogyó lekvár üvegben

Így készítsd el a vitamindús csipkebogyólekvárt házilag

Viszonylag kevés helyen lehet kapni a vitaminban gazdag és finom csipkebogyólekvárt, de akár mi is elkészíthetjük otthon - recept.

Hozzávalók

  • 5 kg csipkebogyó
  • 2,5 kg cukor
  • 1 citrom
  • nátrium-benzoát

Elkészítés

1. lépés: Miután megmostuk a csipkebogyókat, távolítsuk el a végüket és vágjuk ketté őket, majd kaparjuk ki a magjaikt és a szőreiket.

2. lépés: Öntsük fel annyi vízzel, amennyi jól ellepi, majd kis lángon főzzük egy órán át. Ha kész, egy kis lyukú szűrőn passzírozzuk egy fakanállal, így biztosan nem kerül bele a héja és az esetleges benne maradt szőrök.

3. lépés: Ezután mérjük le az egészet, és kilónként adjunk hozzá 50 dekagramm cukrot.

4. lépés: Tegyük vissza a tűzre, majd öntsük bele a citromlét.

5. lépés: Főzzük további 20-25 percig, utána pedig tegyük át üvegekbe, mindegyik tetejére egy késhegynyi tartósítót rakva, és rögtön zárjuk le.

6. lépés: Három-négy percig fordítsuk fejre őket, majd ezután érdemes lepedő közé tenni, és megvárni, amíg a dunsztban kihűl.