Quinoa zabkása kókusztejjel és friss eperrel

A #1 reggeli a magas koleszterinszint ellen

Nem, ezúttal nem a zabpehely.

A diabéteszes vércukorszint-csökkenés figyelmeztetheti a szervezetet, hogy valamilyen egészséges ételre van szüksége, de az olyan csendes állapotoknál, mint a magas koleszterinszint, a helyes táplálkozás nem mindig van az első helyen.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint közel 94 millió amerikai felnőttnek magas a koleszterinszintje, és sokan kezelik ezt gyógyszeres kezeléssel és egészséges életmódváltással, beleértve a koleszterinszint-csökkentő ételek fogyasztását. A koleszterinszint javítása segíthet megállítani az érelmeszesedés előrehaladását, mely állapotban koleszterin plakkok rakódnak le az artériákban, megakadályozva az egészséges véráramlást.

Miért fontos a reggeli magas koleszterinszint esetén?

Tanulmányok kimutatták, hogy az étkezések kihagyása nemkívánatos következményekhez vezethet, például az energiaszint csökkenéséhez, szorongáshoz és a test éhség- és jóllakottságjelzéseivel való kapcsolat elvesztéséhez. A reggeli kihagyása például hatással lehet a szív egészségére, a magas koleszterinszintű emberek esetében főként, mivel növelheti az LDL, az úgynevezett „rossz koleszterin” és az összkoleszterinszintet – derül ki az Obesity című szaklapban közzétett 2020-as, valamint egy, a Nutrition című szaklapban 2021-ben publikált tanulmányból.

A 2019-es tanulmány emellett megállapította, hogy a reggeli kihagyása a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatát is növelheti. A koleszterinszint csökkentése érdekében tehát segít, ha rostban gazdag, szívbarát reggelit fogyasztunk, amely jóllakottá és energikussá tesz a nap elején.

A legjobb reggeli a magas koleszterinszint ellen

Egy dietetikus által, a magas koleszterinszintű embereknek ajánlott reggeli a quinoa tál. A quinoa teljes kiőrlésű gabona, melyet 15 perc alatt elkészíthetünk, akár előre is, és a hűtőben tárolhatjuk. A quinoa sokoldalú étel, sós reggeli tálat tojással, metélőhagymával vagy akár szalonnával, de édesebb fogást, például fahéjas quinoa tálat is készíthetünk a felhasználásával.

A gabona általában arról híres, hogy teljes értékű fehérje, mivel mind a kilenc esszenciális aminosavat kínálja, de emellett tele van összetett szénhidrátokkal, például rosttal, ami a koleszterinszint-csökkentésben nélkülözhetetlen tápanyag.

A fahéjas-kinoa tál egészségügyi előnyei

1. Tele van növényi fehérjével: A fehérje minden egészséges étkezés elengedhetetlen összetevője, különösen a reggelinél, hogy tartós energiánk legyen egész nap. Egy, az International Journal of Epidemiology című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány szerint az állati eredetű fehérjeforrások legalább heti egyszeri felcserélése diófélékből, teljes kiőrlésű gabonákból, magvakból és babból származó fehérjékre megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségeket és a korai halálozást. Egy másik, a Journal of American Heart Association című folyóiratban 2017-ben közzétett tanulmány kimutatta, hogy az állati fehérje növényi fehérjével való helyettesítése csökkentette a szívbetegségek markereiként ismert LDL-koleszterin, a nem-HDL-koleszterin és az apolipoprotein B szintjét.

2. Tele van rosttal: Az olyan teljes kiőrlésű gabonafélék, mint a barna rizs, a quinoa és az árpa három részből állnak, amelyek egészé teszik őket: korpa, endospermium és csíra. Bár a korpa és a csíra hordozza a legtöbb rostot, vitamint és ásványi anyagot, az élelmiszergyártók ezeket eltávolítják, hogy finomított gabonákat készítsenek, amelyek kevesebb tápanyagot tartalmaznak, mint a teljes kiőrlésű gabonák. Az élelmi rostok segítenek csökkenteni az LDL-koleszterinszintet és az összkoleszterinszintet azáltal, hogy elősegítik a koleszterin kiválasztását és megakadályozzák, hogy a szervezet túl sok koleszterint termeljen.

3. A szívre egészséges zsírokat kínál: A telített zsírokról ismert, hogy növelik a magas LDL-koleszterinszint és az alacsony HDL-koleszterinszint, vagyis a „jó koleszterin” kockázatát. Egészségünk védelmében korlátozzuk e zsírok felesleges forrásait, és a szívbarát zsírokat válasszuk.