Cukorszintjét mérő kezek

Megtalálhatták a 2-es típusú cukorbetegség új okát

Világszerte több mint félmilliárd embert érint a 2-es típusú cukorbetegség, a kutatók számára azonban még mindig nem világosak az inzulin működésének összeomlása mögötti okok.

Az amerikai Case Western Reserve University kutatói rájöttek, miért nem működik gyakran teljes mértékben az inzulin, a stabil vércukorszintet fenntartó hormon. A kutatást vezető Jonathan Stamler széles körben elismert az S-nitroziláció felfedezésével, amely a nitrogén-oxidot (NO) egy mindenütt jelenlévő hírvivő molekulává alakítja, amely képes információt megosztani a sejtek között.

A szinte minden sejttípusban és szövetben termelődő nitrogén-oxid döntő szerepet játszik az idegrendszer és az immunrendszer működésében, valamint az erek tágulásában. Sőt, az S-nitroziláció diszregulációját egyre inkább összefüggésbe hozzák számos egészségügyi állapottal, például a szklerózis multiplexszel, a Parkinson-kórral, a sarlósejtes betegséggel és az asztmával.

A NO-t azonban csak a közelmúltban hozták összefüggésbe a szervezet anyagcseréjének aspektusaival.

Stamler és kollégái korábban úgy gondolták, hogy az NO szerepével nem foglalkoznak a cukorbetegség egyes típusaiban, mostani kutatásukban pedig bizonyítékokkal támasztották alá hipotézisüket.

A Case Western Reserve csapata felfedezett egy a SCAN-t (SNO-CoA-segítségű nitroziláz) nevű, új enzimet, amely szerepet játszik az S-nitrozilációban, és segít az NO-t a célfehérjéhez, például az inzulin receptoraihoz kötni.

Úgy tűnik, hogy a SCAN-aktivitás fokozott az inzulinrezisztenciában szenvedő embereknél és egereknél. A cukorbetegség egérmodelljeiben Stamler és munkatársai azt találták, hogy amikor a SCAN-t gátolták, az állatok nem mutatták a klasszikus tüneteket.

Az eredmények együttesen azt sugallják, hogy a 2-es típusú cukorbetegség hátterében a fehérjékhez, például az inzulinhoz kötődő NO túlzott mennyisége állhat. Ezért minden olyan enzim, mint a SCAN, amely a NO receptorokhoz való kötődését végzi, hasznos célpont lehet a jövőbeli kutatásokban.

Stamler reméli, hogy a SCAN enzim blokkolásával a tudósok új kezelési módokat találhatnak a cukorbetegség legalább néhány típusára.

Az 1-es típusú cukorbetegséget az inzulintermelés puszta hiánya okozza, így az valószínűleg más kezelési módot igényel.

Stamler szerint tanulmányuk azt mutatja, hogy a nitrogén-oxid számos hatását dedikált enzimek közvetítik.

„Itt egy olyan enzimet fedeztünk fel, amely a nitrogén-oxidot juttat az inzulinreceptorra, hogy az inzulint szabályozza. A túl nagy enzimaktivitás cukorbetegséget okoz. De a helyzet az, hogy sok enzim nitrogén-oxidot juttat sok fehérjére, és így új kezeléseket számos betegségre.”