Alvó nő

A koronavírus megváltoztatja az álmainkat

Aki azt tapasztalja a világjárvány óta, hogy különösen heves álmaik vannak, nincs egyedül. Kutatók szerte a világon azt figyelték meg, hogy a járvány idején megnőtt az alvászavar és az idegen, élénkebb álmok száma.

A koronavírus-járvány nemcsak fizikai hatással volt sok emberre, hanem mentálisan is. Életünk számos részét érinti, és gyakran mindennap szembesülünk különféle, a járványhoz kapcsolódó stresszhatásokkal. Emiatt nem szokatlan, hogy ezek egy része beszivárog az álmainkba is.

De hogyan és miért lehet a COVID-19 hatással álmainkra, és hogyan tudunk kiegyensúlyozottab aludni ennek ellenére?

A COVID-19 álmok okai

A jó alvás sok szempontból fontos általános egészségünk tekintetében. Az alváshiány vagy a megzavart alvás számos káros hatással járhat. Köztudott, hogy a járvány az alvásunkat is negatívan befolyásolta. Egy 2020-as tanulmány 5525 válaszadó alvási jellemzőit értékelte, ennek alapján kiderült, hogy a járvány kezdete után a klinikailag jelentős alvási nehézségekről beszámolók aránya 36 százalékról 50,5-re nőtt, írja a Healthline.

A résztvevők emellett az álmokban bekövetkezett változásokról is beszámoltak – különösen az élénk, gyakran zavaró rémálmok számának növekedéséről.

A stressz szerepe

A járvány viszonylag rövid idő alatt életünk számos területét megváltoztatta. Ez fokozott stresszt okozhat mindennapi életünkben. A járványhoz kapcsolódó gyakori stressztényezők közé tartoznak a következők:

 • Mi vagy szeretteink megbetegednek vagy meghalnak
 • a családtól és a barátoktól való elszigeteltség
 • a bezárt időszak alatti drámai változások a napi tevékenységekben a COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében
 • munkánk megőrzése vagy a munkanélküliség okozta stressz
 • pénzügyeinkkel vagy a gazdasággal kapcsolatos bizonytalanság
 • egészségügyi ellátáshoz vagy gyógyszerekhez való hozzáférés
 • zavarok az iskolában
 • utazások vagy események lemondása
 • a világjárvány médiavisszhangja

Egy 2020 novemberében közzétett tanulmány 4275 válaszadót kérdezett az alvásukról, melyből azt is megállapították, hogy azok az emberek, akik a legnagyobb mértékben fokozták az észlelt stresszt:

 • tovább tartott, amíg elaludt
 • rövidebb ideig aludt
 • több rémálma volt
Egy 3031 válaszadó részvételével, 2020 szeptemberében készült tanulmány azt találta, hogy a COVID-19 által közvetlenebbül érintett emberekre – például azokra, akiknek szerettei megbetegedtek vagy később meghaltak – negatívabb hatással voltak az álmok. Ezeket tapasztalták:
 • általában a járványhoz kapcsolódó álmok
 • több rémálom
 • ébredéskor megnőtt az álmaik emléke

A rémálmok számának növekedése az intenzív stressz vagy válság időszakai alatt vagy azt követően nem új keletű, gondoljunk csak a háborúból visszatért katonákra.

Az álmokban bekövetkezett változásoknak nem kell közvetlenül a stresszhez kapcsolódniuk, ehelyett összefüggésbe hozhatók azzal az egyszerű ténnyel, hogy a világjárvány mindennapi életünk számos területére hatással van, emiatt gyakran ez jár a fejünkben.

Például, a fent említett felmérésből az is kiderült, hogy még azoknak az embereknek is, akik a pandémia kezdete óta változatlan vagy alacsonyabb stresszszintről számoltak be, az esetek felében olyan álmaik voltak, amelyek a járványhoz kapcsolódnak. Tehát, úgy tűnik, a világjárvány befolyásolhatja álmainkat, függetlenül attól, hogy fokozott stresszt élünk-e át vagy sem.

Az álmaink tükrözhetik azokat a dolgokat, amelyeket ébren valóban átéltünk, ezek az úgynevezett napi élménymaradványok. Ennek az oka az, hogy az alvás fontos módja az újonnan szerzett emlékek tárolásának. Alvás közben agyunk tanulásban részt vevő területei aktiválódnak, ami az álmaiban látott képekhez kapcsolódhat. Mivel hónapok óta mindennapi életünk kiemelkedő részét képezik a COVID-hoz kapcsolódó óvintézkedések vagy korlátozások, nem meglepő, hogy a járvány felbukkan az álmainkban is.

A COVID-19-álmok segíthetnek feldolgozni a járványt

Jó hír azonban, hogy a COVID-19-álmok az agy egyik módja a járványhoz kapcsolódó stresszek feldolgozására.

Egy 19 főiskolai hallgató részvételével 2020 szeptemberében publikált tanulmány megállapította, hogy a világjárvány idején gyakoribb volt az álmokban az étellel kapcsolatos képalkotás. A kutatók azt javasolták, hogy ez a növekedés az élelmiszerhez való hozzáféréssel vagy az élelmiszer-felhalmozással kapcsolatos aggodalmaknak tudható be.

A fejjel kapcsolatos álomképek számának növekedése is megfigyelhető volt. Itt a kutatók megjegyzik, hogy az álomképek gyakran valós, ébrenléti betegséget vagy állapotot tükröznek, a fej képeinek növekedését a COVID-hoz kapcsolódó tényezők, például a köhögés vagy a maszk viselése okozhatják.

Sok pandémiás álom negatív

Általánosságban elmondható, hogy a pandémiás álmok javarészt negatív érzelmekhez kapcsolódnak, mint félelem, harag vagy szomorúság. Az egyik, 2021 májusában közzétett tanulmány a résztvevők a COVID-19 olaszországi zárlat alatti álmait vizsgálta. Kiderült, hogy ezalatt a három leggyakrabban jelentett érzelem a félelem, a meglepettség és a szomorúság volt.

Egy másik, 2020. szeptemberi tanulmány a járvány idején jelentett álmokat hasonlította össze a járvány előtt leírt álmok adatbázisával. A negatív érzelmeket tartalmazó álmok nagy megugrása volt megfigyelhető a járvány idején, különösen a nőknél. Egy harmadik tanulmány, amelyet 2021 márciusában tettek közzé, 71 főiskolai hallgató álmait elemezte a COVID-19-zárlat alatt. Kiderült, hogy a világjárvány előtti álmokhoz képest a női diákok több rémálmot és agresszívebb interakciókat láttak álmaikban.

A negatív álmok továbbra is hatással lehetnek ébrenlétünkre. Egy 2015-ös pandémia előtti tanulmány megállapította, hogy a kontrollcsoporthoz képest a gyakori rémálmokkal küzdő emberek több aggodalmat tapasztaltak ébrenlétük során, beleértve a fokozott nappali álmosságot és a csökkent esti ellazulást.

Fontos megjegyezni, hogy a világjárványról szóló álmok nem mindegyike szól végzetről és lehangoltságról. A pozitív érzelmeket a járványos álmokban is feljegyezték, bár kevésbé gyakoriak. Az egyik, fent említett 2020-as tanulmány megjegyezte, hogy a járvány idején az álmokban fellelhető pozitív érzelmek növekedtek, mint a járvány előtti adatbázisban szereplők, ezek a növekedések azonban nagyon csekélyek voltak a negatív érzelmek növekedéséhez képest.

Egy másik, korábban említett, 2020-as tanulmány 247 világjárvánnyal kapcsolatos álmot vizsgált, melyek közül 4 pozitív álomjelentést rögzített. Ezek jellemzően a kitartás, a nem feladás és a családdal eltöltött szórakoztató idők témáival kapcsolatos álmok voltak.

Nyitókép: Unsplash / Masha Kotliarenko