A mosógép előtt ruhákat válogató nő

Ez a váratlan mosási szokás az ADHD lehetséges jele

Előfordult már, hogy halogattad a tiszta ruhákat elrakni, és ehelyett napokig egy kupacban tornyosultak a padlón vagy egy székre terítve? Na, és mi a helyzet azokkal a ruhadarabokkal, amelyeket csak egyszer viseltél, és nem akarod kimosni, de nem is akarod visszavinni a szekrényedbe, mert úgy gondolod, hogy a közeljövőben újra viselni fogod őket? Ha ez ismerősen hangzik, érdemes tovább olvasnod.

Jeff Rice amerikai ADHD coach nemrég egy TikTok-videóban beszélt az úgynevezett 'floordrobe' jelenségéről. A kifejezés egy olyan helyet, jellemzően a padlót jelenti, ahol vagy tiszta, vagy 'nem egészen piszkos' ruhákat hagyunk. Ez lehet egy szennyes kosár, ami napokig vagy hetekig csak ott hever, vagy egy halom ruha, amit egy ideig hordtál, de nem egyértelműen szennyes még, ezért úgy gondoljuk, hogy újra viselni fogjuk őket, így otthagyjuk a padlón, széken, vagy bármilyen más helyen, csak nem a ruhásszekrényben.

A floordrobe és az ADHD

Rice néhány ötletet is megoszt a videóban, melyek segíthetnek az ADHD-s embereknek az ilyen típusú rendetlenség kezelésében. De pontosan miért is olyan gyakoriak a rendellenességgel élőknél a fent említett problémák? A HuffPost ADHD-s szakértőket kérdezett a flloordrobe jelenségről.

Az ADHD hatással van az agy végrehajtó funkcióira, amelyek a motivációt, a tervezést, a munkamemóriát, a szervezést és az önkontrollt irányítják, magyarázza Billy Roberts, az Ohio állambeli Columbusban működő Focused Mind ADHD Counselling terapeutája.

„Amikor egy unalmas feladattal szembesül, az ADHD-s agy túlterhelt lesz, és elkezd érdekesebb feladatok után vágyakozni. Az olyan unalmas házimunkák, mint a mosás, különösen frusztrálóak, mert felhalmozódhatnak, ami sok ADHD-s embert arra késztet, hogy hihetetlenül túlterheltnek érezze magát, és tovább kerülje a feladatot.”

Amellett, hogy érdektelen, a mosás általában nem sürgős.

A Los Angelesben terapeutaként praktizáló Rachael Bloom szerint ha az ember agya könnyen eltereli a figyelmét a versengő inputoktól, akkor egy unalmas és gyakran nem is sürgős feladatot nehezen tud rangsorolni, míg a sürgős feladatoknak megvan a módjuk arra, hogy áttörjenek más zavaró tényezőkön, lényegében „ragaszkodnak” ahhoz, hogy elvégezzék őket.

Bloom rámutat azokra a kutatásokra, amelyek szerint az ADHD-s egyéneknek kevesebb béta agyhullámuk van.

„Ezek azok a típusú agyhullámok, amelyek mentálisan éberen és koncentráltan tartanak minket. A stressz – a válsághelyzet vagy akár a határidő szorítása – extra béta-hullámokat produkálhat, ami valóban segíthet „bekapcsolni” a fókuszálást az ADHD-s egyéneknél.”

A végrehajtó funkciók mellett a mosás a rövid távú memóriát, az ADHD-sok számára egy másik kihívást jelentő területet is magában foglalja. Ezért sokan nagyon küzdenek azzal, hogy ne felejtsék el el kiteregetni a ruhákat, ami aztán csak fokozza a nyomorúságot, hogy mindent elölről kell kezdeni, hogy elkerüljük a szörnyű penészszagot, amit megérezve, végre eszünkbe jut, hogy a mosógéphez kell mennünk, mondja Terry Matlen, Michiganben élő pszichoterapeuta és ADHD-coach.

Matlen szerint a mosás végtelennek tűnő jellege tovább növeli a kihívást.

„Bármennyire is nehéz, tudjuk, hogy másnap kezdődik minden elölről. A tiszta és a piszkos szennyes halmai körülbelül néhány naponta megismétlődnek.”

Egy másik, Rice videójában is érintett probléma, a sok ADHD-s emberre jellemző idővakság, amely megnehezíti, hogy pontosan megbecsüljék, mennyi ideig tart egy feladat, még akkor is, ha egy olyan tevékenységről van szó, amelyet már számtalanszor elvégeztek. Ha hiányzik az erős belső időérzék, előfordulhat, hogy úgy érzik, a ruhák elpakolása túlságosan sokáig fog tartani, ezért inkább kerülik az adott tevékenységet.

„Amikor ránézek egy kosár szennyesre, mindig arra gondolok, hogy 'Te jó ég, ezt örökké fog tartani elrakni'. És objektíven ez nem igaz. Az egyik mód, ahogyan ezt megcáfoltam, az volt, hogy egy időben három kosár szennyes ült a szekrényemben, és nem akartam elrakni őket. Ezért úgy döntöttem, hogy megnézem, mennyi időbe telik valójában három kosár szennyest elrakni. A válasz: 21 perc. Beállítottam egy időzítőt, és mértem magam, miközben elraktam őket – kosáronként hét percet”

– fogalmaz.

Ez segít kontrollálni az ADHD-s agyának érzelmi részét, amely felnagyítja a folyamatot, mint amekkora az valójában. Így az agy intellektuális oldala átveheti az irányítást, és lehetővé teszi számukra, hogy megbirkózzanak a hétköznapi feladattal.

Bloom szerint fontos, hogy kis változtatásokkal kezdjünk, és kísérletezzünk, hogy megtaláljuk a személyiségünknek és életmódunknak legmegfelelőbb stratégiát.

Nyitókép: Shutterstock