Emberi agy 3D képe rózsaszín háttéren

Így tedd 10 évvel fiatalabbá az agyadat

Az emberek jobb memóriát és gyorsabb feladatvégzésre való képességet mutattak egy bizonyos tevékenységtől.

A rendszeres, mérsékelt testmozgás elegendő ahhoz, hogy tíz évvel lassítsa az agy öregedését – derül ki a kutatásból.

A tanulmányban 876, 65 év feletti embert követtek nyomon több mint 10 éven keresztül, akiken agyszkenneléssel egybekötött memória- és gondolkodási teszteket végeztek, derül ki a PsyBlog cikkéből.

Sajnos a vizsgálatban részt vevők 90 százaléka arról számolt be, hogy nem vagy csak keveset sportolt. A könnyű testmozgás olyan dolgokat foglalt magában, mint a jóga és a séta, míg a mérsékelt testmozgás olyan dolgokat tartalmazott, mint az aerobic, a klasszisok és a futás.

Dr. Clinton B. Wright, a tanulmány egyik szerzője elmondása szerint az Egyesült Államokban egyre nő a 65 év felettiek száma, ami azt jelenti, hogy a gondolkodási és memóriaproblémák közegészségügyi terhei valószínűleg növekedni fognak.

„Tanulmányunk kimutatta, hogy az idősek számára a rendszeres testmozgás védőhatást jelenthet, segítve őket abban, hogy kognitív képességeiket hosszabb ideig megőrizzék”

– fogalmazott.

Az eredmények azt mutatták, hogy öt év elteltével azok, akik legalább mérsékelten aktívak voltak, több szóra emlékeztek egy listáról, és gyorsabban tudtak egyszerű feladatokat elvégezni.

„A fizikai aktivitás vonzó lehetőség a kognitív károsodás terheinek csökkentésére a közegészségügyben, mivel alacsony költségű és nem zavarja a gyógyszereket. Eredményeink azt sugallják, hogy a mérsékelt vagy intenzív testmozgás segíthet az idősebb embereknek késleltetni az agy öregedését, de további, a mozgásprogramokat a mozgásszegényebb tevékenységgel összehasonlító, randomizált klinikai vizsgálatokból származó kutatásokra van szükség ezen eredmények megerősítéséhez”

– mondta el Wright.

Nyitókép: Shutterstock