air fryer

6 étel, amit soha ne próbáljunk meg air fryerben elkészíteni

Bár rengeteg esténket mentheti meg egy forrólevegős sütő, vannak olyan ételek, amelyeket egyszerűen tilos berakni az air fryerünkbe, ha finom végeredményt szeretnénk kapni.


1. Popcorn

pattogatott kukorica

Fotó: Shutterstock

Igaz, a pattogatott kukorica elkészítése egyáltalán nem nagy kihívás, mégis fontos, miben készítjük el.

A legtöbb air fryer ugyanis nem éri el a magok kipattogtatásához szükséges magas hőmérsékletet, így a legjobb, ha a jól bevált mikrónál maradunk.

2. Tészta és tésztaszósz

t\u00e9szta \u00e9s t\u00e9sztasz\u00f3sz

Fotó: Shutterstock

Az sem meglepő, hogy a forrólevegős sütőben nyers tésztát sem lehet sok sikerrel főzni, mivel az csak forró vízben tud kellően megpuhulni.

És bár a tésztaszószok elkészítése légsütőben technikailag lehetséges, egyáltalán nem ajánlott, hiszen pár másodperc alatt az egész kosarat össze fogjuk koszolni.

3. Pirítós

pir\u00edt\u00f3s

Fotó: Shutterstock

A tésztaszószhoz hasonlóan a pirítóst sem lehetetlen légsütőben elkészíteni.

A kenyérpirítóban vagy grillsütőben készített toasthoz képest azonban valószínűleg csalódást keltő lesz a végeredmény.

Az air fryer ugyanis könnyen kiszáríthatja a kenyerünket, illetve a morzsák is a kosár aljára ragadhatnak.

4. Rizs

rizs

Fotó: Shutterstock

A megfelelő állagú rizshez – hasonlóan a tésztához – vízre van szükség, ezért nem lesz ezesetben segítségünkre a forrókeverékes sütőnk.

5. Sajt

halloumi sajt

Kivétel a halloumi sajt

Fotó: Shutterstock

A fagyasztott sajttermékek – például a panírozott sajtfalatok vagy a mozzarellarudak – nagyon jól megsüthetők az air fryerben, a friss sajtok esetében viszont már nem ez a helyzet.

Ennek oka, hogy legtöbb friss sajt olvadási hőmérséklete alacsony, azaz gyorsan megéghet.

Ez alól az egyetlen kivétel a halloumi, amelyet magasabb olvadáspontjának köszönhetően tökéletesen átsülnek forrólevegős készülékünkben is.

6. Sült csirke

s\u00fclt csirke

Fotó: Shutterstock

Hacsak nincs hatalmas air fryerünk, kerüljük el, hogy egy egész csirkét akarjunk beleszuszakolni a sütőkosárba. Hiszen, ha nincs elegendő hely ahhoz, hogy a forró levegő jól keringjen, az egész csirke mehet majd a kukába.

A hús kívülről valószínűleg megég majd, míg belülről nyers marad.


Forrás: Dailymail

Nyitókép: Shutterstock