Karácsonyi bulizó barátok

4 tipp az észszerű alkoholfogyasztáshoz az ünnepi szezonban

Azok számára, akik megpróbálják visszaszorítani az alkoholfogyasztást, kihívást jelenthet az ünnepi összejöveteleken való részvétel. Néhány egyszerű tipp segíthet elérni a célt, hogy az ünnepi szezonban tudatosabban igyunk, vagy a teljesen alkoholmentességet tartsuk.


Az alkohol gyakran az ünnepi összejövetelek egyik fő szereplője, melyre sok esetben úgy tekintenek, mint a hangulat fokozásának módja. Egyesek számára azonban kihívást jelenthet, akik egészséges kapcsolatot szeretnének kialakítani az ivással.

„Néhányan közülünk mások részéről csoportnyomásnak vannak kitéve, mivel a társadalom nagy jelentőséget tulajdonít az alkohol bevonásának az ünnepségekbe”

– mondta Leah Young, LCPC, az Eating Recovery Center és a Pathlight Mood & Anxiety Center klinikai vezetője a Healthline-nak.

Mások azért fordulnak az alkoholhoz, hogy megbirkózzanak a magányosság vagy a szorongás érzésével a már nem élő családtagok hiánya vagy a nagy családi találkozók miatt.

Íme, néhány tipp az ünnepi szezonban a tudatos alkoholfogyasztáshoz.

Kóstolás ivás helyett

Ahelyett, hogy lenyelnénk az italt, figyeljük meg annak az illatát, az ízét vagy a kinézetét. Használjuk minden érzékszervünket.

Ha például egy pohár bort iszunk, tegyünk úgy, mintha egy kóstoló tennénk ezt. Forgassuk, lötyögtessük meg az italt a pohárban, vegyük észre az aromát, figyeljük meg a bor színét, és amikor kortyolunk egyet, koncentráljunk az ízre. Mindez arra is rákényszerít minket, hogy lelassítsunk, és időt adjunk a testünknek és elménknek, hogy regisztrálja az alkohol hatását.

Víz vagy alkoholmentes italok fogyasztása

Váltogassuk az alkoholos italokat vízzel vagy más alkoholmentes italokkal, például gyümölcslével, szódával, vagy alkoholmentes sörrel és borral. Az alkoholos italok fogyasztása között szánjunk egy pillanatot arra, hogy ellenőrizzük magunkat, tényleg szeretnénk-e még egy pohár alkoholt inni.

Érdemes legalább egy órát várni az alkoholtartalmú italok között. Ez elég időt hagy a szervezetnek, hogy feldolgozza az alkoholt, és segít megelőzni a túlzott fogyasztást.

Mennyiség helyett minőség

Ahelyett, hogy nagy mennyiségben fogyasztanánk alacsonyabb minőségű italokat, inkább magasabb minőségű italokat, például prémium bort, csúcsminőségű szeszes italokat vagy kézműves sört válasszunk, mivel ezek gyakran árnyaltabb ízekkel rendelkeznek, amelyeket lassan lehet kiélvezni.

Néhány ilyen italnak azonban magasabb lehet az alkoholtartalma, így figyeljünk oda erre. Egy kézműves sör lehet, hogy két normál italnak felel meg.

Alkoholkorlátozás

Ha tudjuk, hogy olyan társasági eseményre megyünk, ahol inni fogunk, akkor az esemény előtti és utáni napokban tudatosan korlátozzuk az alkoholfogyasztást, így segíthetünk a szervezetünknek pihenni.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock