Egy lány az asztalon fekve alszik

Az alvás jelentősége az élet minden szakaszában

Az alvás létszükséglet, csakúgy, mint a folyadékbevitel. De épp úgy, ahogy a víz esetében is, az alvásnál is jelentkezhet hiány. Életünk különböző szakaszaiban más-más mennyiségű pihenésre van szükségünk, mivel a jelentősége is eltérő. Alábbi cikkünkben ennek megértésében segítünk.


Ami megkülönbözteti az alvást a többi alapvető létszükséglettől, hogy különösen érzékeny a pszichológiánkra. Ha stresszesek vagyunk, akkor nehezebben szenderedünk el, így nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat.

A stressz egy ördögi kört okoz, amiből nagyon nehéz kilépni. Mivel minden életszakaszban más alvási rutin alakul ki, így fontos, hogy a lelki problémák kezelését az adott körülményekhez igazítsuk. A továbbiakban elmondjuk, gyermek- és felnőttkor között milyen praktikákat alkalmazhatunk.

Baba

A csecsemők esetében azért fontos az alvás, mivel rengeteg új információval találkoznak ébrenlétük során, így könnyebben elfáradnak. Pihenés közben az friss tapasztalatok emlékekké válnak. Emellett az agyuk fejlődik alvás közben. Ebben az életszakaszban a babák számára az a leghasznosabb, ha a pihenőidejük köré egy jól felépített, egészséges rutint építünk ki.

Gyermek

A fiataloknak sok alvásra van szükségük, mivel a tanulási folyamat felgyorsul az iskola kezdetével. Ekkor a megszokott napirendjük részei megkavarodnak, hiszen tanórákra kell sietniük, nem alhatnak akkor, amikor akarnak, valamint a tantervnek megfelelő tudást el kell sajátítaniuk.

A túlzottan fáradt gyermekek ellenálhatnak a lefekvésnek, ami tartós kapcsolatot indíthat el a stressz és az alvási idő között, éppen ezért ebben az esetben is egy konkrét tervvel kell feldolgozni a helyzetet, kiépítve mellette egy új rendszert a mindennapokra.

Kamasz

Egy f\u00e9rfi a kanap\u00e9n alszik

Fotó: Unsplash/Mert Kahveci

A tinédzserek cirkadián ritmusa — az éberség és az álmosság érzését váltakoztató hormon rendszere — felborul. Ennek hatására később fáradnak el, így késő estig ébren vannak, majd az egész délelőttöt át tudnák aludni. Ha a szülők megértik ennek a változásnak a súlyosságát, akkor célravezető beszélgetéseket tudnak folytatni az alvási idő fontosságáról.

Felnőtt

Ez a szakasz egyénenként változik. Vannak, akiknek a munkájuk rugalmas a kezdési időpontot illetően, viszont ez nagyon ritka. Ebben az életkorban több alvásminőséget veszélyeztető tényező is fennáll. Ezek leküzdéséhez már komolyabb segítség kell. A kognitív viselkedésterápia (CBT) például egy bizonyítékokon alapuló álmatlansági kezelés, amely lehetővé teszi, hogy átformáljuk a szükséges szunyókálás akadályait.

Idős

Míg a tinik nehezen alszanak el, addig az idősek könnyen álomba merülnek, viszont az éjszaka közepén többször is felkelnek, majd az ébredési idejük is nagyon korai időpontra esik. A töredezett alvás nappali álmosságot okozhat, ami más neurokognitív problémákhoz vezethet, például a motoros funkciók terén.

Mivel általában több gyógyszert is szednek, így az idősek valószínűleg nem szívesen vennének fel még egyet kizárólag az alvásminőségük javítása érdekében, viszont néhány alternatív megoldás, például a gyógyteák vagy a CBT itt is kecsegtető eredményeket produkálhat.

Nyitókép: Unsplash/zhang kaiyv

Forrás: Psychology Today