Egy nő az ablaka alatt alszik

Kerüld el ezt az alvást segítő TikTok-módszert! — halálos veszélyt rejt

Egy nemrég elterjedt TikTok-trend szerint sokan egy szalaggal ragasztják le a szájukat, hogy alvás közben ne azon át vegyék a levegőt. A hasonló módszerek első hallásra lehet értelmesnek tűnnek, de jobban belegondolva nagyon veszélyesek, a továbbiakban pedig eláruljuk, hogy miért.


Mi értelme van ennek a trendnek?

A legtöbb TikTok-felhasználó az alvás szépítő hatásait nevezte meg fő indoknak. Az elegendő pihenés valóban segít a bőr és az egészséges öregedés szempontjából, de akik ezzel érvelnek, valószínűleg nincsenek tisztában a módszer kockázatával.

A szájon át történő levegővétel legfőbb problémái közé tartozik, hogy horkoláshoz, szomjúsághoz, szájszárazsághoz és reggeli rossz szájszaghoz vezet. Ezzel szemben az orron át be- és kilégzés mindezeket kizárhatja, illetve a vérnyomás szinten tartásában is segíthet. Mind ezeket egymás mellé rakva nem is érthetnénk, miért nem ragasztja le a száját mindenki éjszakára, de természetesen ennek meg van az oka.

Miért veszélyes ez a módszer?

A száj leragasztása éjszakánként különösen azok számára kockázatos, akik alvási apnoéban szenvednek. A probléma viszont az, hogy sokaknak fogalmuk sincs, hogy van-e ilyen rendellenességük. Egy 2019-es tanulmány szerint a 30 és 69 év közötti emberek közül világszerte nagyjából több mint 1 milliárdan szenvednek tőle, de még ennél is többen nem tudják magukról, hogy hasonló gondjuk van.

Egy kis videós ismertető az alvási apnoéról:

Az alvási apnoét átélő személyeknek esténként többször is leállhat a légzésük. Ilyen helyzetekben a szájtapasz veszélyes lehet, ugyanis könnyen fulladáshoz vezethet. A szájlégzést ezzel szemben — a Medical Xpress cikkében leírtak alapján — sokkal egyszerűbb módon is lehet csökkenteni, például a háton fekvés kerülésével.

Egyébként a szájon át történő levegővételt előidézheti megfázás, allergia, orrsövényferdülés és az orrpolip is, illetve a fiatalabbak esetében a mandula is közrejátszhat. Összegezve tehát nem célszerű ilyen módszerekkel próbálkozni orvossal való konzultálás előtt, valamint utána is ajánlatos más alternatív gyógymódok után nézni.