egy szép bőrű nő mosolyog

Sokszor elfeledett arcápolási trükk, amivel elkerülheted a bőrszárazságot

Az arcpermetek olyan megbízható ragyogást kölcsönöznek az arcbőrödnek, hogy garantált, hogy a szépségszakértők asztalán fogsz találni belőlük. Van, amelyik a kiszáradt bőrnek segít, a másik a túl sok képernyőidő miatt szürkének tűnő bőrödbe hozza vissza ez életet. Ennek ellenére túl sokszor hagyjuk figyelmen kívül ezt a lépést a bőrápolási rutinunkban.


Nyáron vagy télen − és igazából bármikor − egy jó arcpermet azonnali előnyöket biztosít a bőröd számára. Egy könnyű spray a pórusok eltömődése nélkül képes helyreállítani a nedvességet a tisztítás után, és a legtöbbjükben ugyanazok az összetevők találhatók, mint a száraz bőrre való legjobb hidratáló krémekben, csak éppen folyékony formában. Még olyan arcpermet is létezik, amely a pattanások ellen is küzd. Az arcpermeteket használhatod utazás közben is, mivel a repülőút elszívhatja az életet a bőrödből.

​Milyen összetevőket keress egy jó arcpermetben?

Bár a víz egyszerű rápermetezése a bőrre azonnali hűsítő hatást eredményezhet, ez gyorsan elpárolog, így a bőr még inkább kiszárad. Ezért a legjobb arcpermeteknek számos más, bőrerősítő összetevőt is tartalmazniuk kell.

Az olyan hidratáló összetevőkkel dúsított arcpermet, mint a hialuronsav, a glicerin, az allantoin és a panthenol segíthet a bőr megnyugtató nedvességgel való ellátásában. Az ásványi anyagokban bővelkedő termálvizeket tartalmazó készítmények szintén nyugtató hatással lehetnek a bőrre

− mondja You-Jin Chang, a Waterhouse Young Clinic esztétikai orvosa. A hipoklórsavat tartalmazó arcpermetek antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságaiknak köszönhetően előnyösek lehetnek a pattanásos és rosaceára hajlamos bőrű egyének számára.

​Hogyan használd az arcpermeteket?

egy n\u0151 bef\u00fajja arcpermettel az arc\u00e1t

Fotó: Shutterstock

Az arcpermetek egyszerű összetevőlistája miatt nehéz túlzásba vinni a használatukat, vagy rossz helyen beilleszteni őket a bőrápolásba.

Az arcpermeteket az arcápolási rutin különböző pontjain is használhatod, például tisztítás után, vagy a nap folyamán egy gyors felfrissüléshez

− mondja Chang. Javasoljuk, hogy tarts egyet az asztalodon vagy a táskádban, hogy emlékeztessen a rendszeres permetezésre a nap folyamán.

Egy másik tipp: a hialuronsavas szérum felvitele előtt fújj egy könnyű réteg arcpermetet a bőrödre. A hialuronsav humektáns, azaz nedvességvonzó, és egyes szakértők szerint ha nedves arcra kenjük fel, jobban felszívódik, és nem vonja el a nedvességet magától a bőrtől.

Az arcpermetek a sminkkel is jól játszanak. Remekül felerősítik a highlighter fényét, és segítenek a sminket a nap végén felfrissíteni: egyszerűen fújd be az arcod, paskold le a felesleget, és egy szivaccsal oszlasd el, hogy megakadályozd, hogy a smink a finom ráncokba kerüljön.

Érdemes megemlíteni, hogy az arcpermeteknek van egy másik alcsoportja is, a „fixáló spray-k”. Ezeket nem szabad összetéveszteni a hidratáló változatokkal, hiszen ezeket arra tervezték, hogy a sminkelés végén permetezzük fel őket, hogy a sminket rögzítsük, és nem arra szolgálnak, hogy a nap folyamán többször is használjuk őket.

Forrás: Marie Claire UK

Nyitókép: Shutterstock