Takaróba burkolózó nő bögrével a kezében

Boldogan szeretnél ébredni reggel? Ezeket tedd előző este

Ezek az esti apró változtatások segítenek feldobni a hangulatodat másnap.

A derűs, energikus napra való felkészülést nemcsak a szilárd reggeli rutin adja, hanem már az előző esténk. Már néhány kis változtatás az esti szokásokban jelentős szereppel bírhat a másnapi hangulatunkban.

1. Esti séta

Egy vacsora utáni séta a háztömb körül, vagy egy rövid kutyasétáltatás lefekvés előtt kifejezetten jó hatással lehet ránk. Már néhány perc könnyű mozgás a szabadban is csökkentheti a vércukorszintet az étkezés után, és segíthet mentálisan is lenyugodni.

2. Tegyük le a telefont, ideális esetben egy másik szobában

Köztudott, hogy az elektronikai eszközök, mint a mobiltelefon, laptop, tablet és hasonlók, nem hatnak jól az alvásminőségre, többek között az általuk kibocsátott kék fény miatt. Éppen ezért érdemes kikapcsolni a képernyőket körülbelül 30 perccel lefekvés előtt, és ha tehetjük, ne közvetlenül az ágy mellé tegyük őket, hogy éjszaka ne essünk kísértésbe, hogy megnézzük őket.

3. Meleg fürdő

A vízben való teljes elmerülés, szemben a zuhanyozással, bizonyítottan javítja a depressziósok hangulatát, az álmatlanságban szenvedők alvását, és pozitív hatással van a szív- és érrendszerre. Persze, ha nincs kádunk, vagy ha nem szeretünk fürdeni, a lefekvés előtti zuhanyzási rituálé is előnyös, mivel fokozhatja a testmaghőmérséklet csökkenését, ami az alvás beindításához és a megfelelő éjszakai alvás fenntartásához szükséges.

4. Gondoljuk át az elmúlt napot

Sokan inkább azon bosszankodunk, mennyi mindent nem sikerült kipipálni az adott napon a teendőink listájáról, mint hogy megálljunk, és értékeljük az elért eredményeket.

Akár írásban, akár reflektálva, jegyezzük fel a cél felé tett lépéseket, a leküzdött kihívásokat vagy az elvégzett feladatokat, legyenek azok bármilyen kicsik is. A haladás érzése megteremti az alapot ahhoz, hogy a következő napon némi előremozdulást érjünk el.

5. Hálával zárjuk a napot

Lefekvés előtt írjunk le három-öt dolgot, amiért hálásak vagyunk. Robert Emmons pszichológus, a University of California, Davis professzora és kollégái egy kutatásukban azt találták, hogy annak az egyszerű cselekedete, hogy felsoroljuk az élet áldásait, jelentős javulást eredményezhet a közérzetünkben.

Ha az esti lefekvési rutin részeként néhány percig elgondolkodunk azokon az embereken, akiket értékelünk és azokon a dolgokon, amelyekért hálásak vagyunk, természetes módon kevésbé fogjuk stresszesnek érezni magunkat.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock