Megdöntött borospohár, amelybe vörös bort öntenek

Nem jól teszed, ha te is így iszod a bort

Amikor egy pohár bort töltünk magunknak, könnyen előfordulhat, hogy a szokásos kicsit több öntünk a pohárba. Egy szakértő szerint azonban ennél nagyobb hibát nem is véthetnénk.

Matt Strauch, a denveri Noble Riot ügyvezetője és borászati igazgatója a Daily Mealnek beszélt arról, miért lenne érdemes leszokni arról, hogy túl sok bort öntünk a poharunkba egyszerre.

„A túltöltés elkerülése jobb ízélményt biztosít, és még az is lehet, hogy a palack egy kicsit tovább tart!”

– árulta el.

Ez azért van, mert ha túltöltjük a poharat (a pohár egyharmadánál többet öntünk bele), nem ugyanazt az aromát kapjuk a borból. Mivel utóbbi befolyásolja, hogy hogyan érzékeljük az ízt, ez azt jelentheti, hogy a bor nem biztos, hogy ugyanolyan ízű vagy összetett.

Személy szerint úgy tapasztaltam, hogy a túltöltés olyan balesetekhez vezethet, mint például a bor belélegzése, ami nem kellemes

fogalmazott Strauch.

Bár utóbbi nem feltétlenül befolyásolja az ital ízét, de az biztos, hogy kevésbé élvezhetővé teheti az élményt.

Strauch hozzáteszi, hogy a pohár túltöltése megakadályozza a pohár megfelelő forgatását is, ami elengedhetetlen a bor aromáinak felszabadításához.

A bor megforgatásűnak oka, hogy oxidálja a bort, ami segít a szulfátmolekulák szétoszlásában, lényegében megszüntetve így a kellemetlen szagokat. Ráadásul a bor illatát is érezhetőbbé teszi, és a kemény tanninokat is enyhíti.

Ha véletlenül mégis túltöltjük a poharat és nem tudjuk forgatni, megpróbálhatjuk dekantálni a bort az oxidálódás érdekében. Ezt dekantáló nélkül is megtehetjük, ha egyszerűen átöntjük a bort az egyik pohárból a másikba. Ez segít hasonló légző mozgást létrehozni, ami megnyitja az italát és fokozza az ízét és az aromáját.

Strauch megjegyzi, hogy a bor aromájának kinyitásán túl ez a lépés egy másik célt is szolgál, mivel a kavarás segít felmelegíteni a hűtőszekrényben kihűlt borokat is, ez pedig jó lehet ahhoz, hogy a bort kellemesen lehűtsük anélkül, hogy kihűlne és nehezen ihatóvá válna.

(Daily Meal)

Nyitókép: Unsplash