Érettebb nő krémezi az arcát

Téli bőrápolási tippek 40 év feletti nőknek

Köztudott, hogy bőrünk a kor előrehaladtával megváltozik. A 40-es éveinket elérve, a hormonális változások miatt a hiperpigmentáció, a finom vonalak, a ráncok és a szárazság még nyilvánvalóbbá válhat. Az évszakok is hatással lehetnek az öregedő bőrre, a tél különösen.

A téli alacsony páratartalom megviseli a 40 év feletti bőrt. Ráadásul a hideg időjárás és a benti fűtés kombinációjának köszönhetően szárazabbnak és fakóbbnak érezhetjük a bőrünket. Szerencsére ma már számos módszer létezik ezek orvoslására. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan tarthatjuk formában a bőrünket 40 felett is, egész télen.

Egyszerű termékcserék

A tél beköszöntével nincs szükség teljes termékcserére, ha tisztában vagyunk bőrtípusunkkal, igényeinkkel és azzal, hogyan reagálunk a szezonális változásokra. Ha a megfelelő termékeket használjuk már alapból is, nincs szükség arra, hogy megváltoztassuk a bőrápolási rutinunkat.

Néha elég néhány termékcsere ahhoz, hogy „téliesítsük” bőrápolási rutinunkat. Van, akinek csak egy hidratáló szérumra és egy gazdagabb hidratáló krémre van szüksége, ha száraz a bőre. Érdemes olyan lipid-helyreállító összetevőket tartalmazó termékeket használni, mint a ceramidok, a peptidek és a hialuronsav, amelyek vonzzák a nedvességet, hidratáltan tartják a bőrt, és támogatják az egészséges barriert.

Céltudatosság a reggeli és az éjszakai rutinban

A 40-es éveikben járó nőknek érdemes a reggeli bőrápolási rutint egy gyengéd tisztítószerrel kezdeni. Egy átgondoltan összeállított tisztítószer elengedhetetlen az érett bőr számára, különösen télen, hogy a bőrgát épségben maradjon anélkül, hogy elveszítené a nagyon szükséges nedvességet.

Ezután használjunk egy antioxidáns szérumot, mely megvédi a bőrt és ellensúlyozza az oxidatív stressz hatásait, miközben segít ragyogni a bőrnek és fokozza a rugalmasságot. Az extra hidratálás érdekében folytassuk a rutint hialuronsavval. Emellett fontos a szemkörnyék kezelése is egy gazdag szemránckrémmel. Ami elengedhetetlen a rutinban (minden korban), az a fényvédő, melyet télen-nyáron alkalmazzunk.

Éjszaka kövessük ugyanazt a rutint, néhány apró változtatással. Tisztítás után vigyünk fel egy réteg retinol- vagy tejsavas szérumot, és alaposan hidratáljunk utána.

Ne feledkezzünk meg a hámlasztásról sem

A hámlasztás elengedhetetlen az egészséges bőrhöz, mivel segít lebontani a felhalmozódott termékeket, miközben eltávolítja az elhalt bőrt, amely mattíthatja az arcbőrt. A pórusokat eltömítő elhalt hámsejtek eltávolítása mellett a rendszeres hámlasztás lehetővé teszi, hogy a hidratáló termékek jobban felszívódjanak. Fontos azonban, hogy mindig tartsuk szem előtt bőrtípusunkat a hámlasztási rutin kialakításakor.

Heti egyszer-kétszeri bőrradírozás elegendő ahhoz, hogy a 40 év feletti bőr állapota megváltozzon, különösen azért, mert az elhalt hámsejtek felhalmozódása a felszínen kiemelheti a finom vonalak és ráncok megjelenését. Fontos, hogy kerüljük az olyan durva hámlasztószereket, mint a bőrradírok, amelyek sok irritációt és károsodást okozhatnak, ehelyett válasszuk inkább a következő, gyengédebb lehetőségeket:

A retinol beépítése a rutinba

Egyesek szerint télen kerülni kell a retinol használatát, mert az túlzott szárazságot és irritációt okoz. A retinol azonban egész télen használható. Azokon az estéken, amikor nem használjuk, a hidratálásra összpontosítsunk, és használjunk a bőrtípusunknak megfelelően összeállított hidratálót.

Ha nem szeretnénk retinolt használni, mert bőrünk érzékeny, és nem tolerálja a retinolt vagy a kémiai hámlasztókat, próbáljuk ki a hámlasztást szilikon sörtéjű tisztítóeszközzel vagy akár csak egy négyzet alakú pamutgézzel. Mindkét lehetőség segít eltávolítani az elhalt bőrt a felszínen anélkül, hogy irritációt okozna.

Otthoni eszközök használata


Az otthoni eszközök és készülékek használata javíthatja a rutinunkat. A LED maszkok például vörös, kék és közeli infravörös fényt kombinálnak, hogy stimulálják a sejtválaszt, megcélozzák a pigmentációt, és láthatóan csökkentik a finom vonalakat és ráncokat. Emellett a 40 év feletti bőrön a hormonális ingadozások miatt gyakran előfordulnak kiütések, és egy LED-maszk segíthet ezek eltüntetésében.

Másik lehetőségként érdemes kipróbálni a párásítókat, például éjszaka, hogy visszaadja a nedvességet a levegőnek. Ez segít abban, hogy a bőr kényelmes és hidratált maradjon.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock