Ezeket a bőrápolási összetevőket jobb, ha kerülöd télen

Ezeket a bőrápolási összetevőket jobb, ha kerülöd télen

Nem csak a téli hideg időjárás, de a beltéri fűtés is megviselheti a bőrünket. Ha ezekhez még hozzávesszük a páratartalom csökkenését és a szél erősödését, akkor hamar rájöhetünk, hogy ez az egyik legkeményebb időszak az arcbőrünk számára. Ezért is fontos, hogy megfelelően ápoljuk.


A zord időjárás erősen igénybe veszi a bőrünket. Kiszívja belőle a nedvességet, és vörös, irritált, hámló érzetet hagy maga után. Ezért fontos, még ha zsíros is a bőröd típusa, hogy megváltoztasd a téli arcápolási rutinodat és elhagyd azokat a termékeket, amelyek télen csak fokozzák a szárazságot.

Télen kerülendő összetevők:

1. Savak

Ha túl gyakran használunk savas hámlasztót, akkor a bőrünk száraznak, érdesnek és hámlónak tűnhet. A savak nagyszerűek, ha simább textúrára, feszesebb bőrre és tisztább pórusokra vágyunk, de vegyük figyelembe az időjárást is.

2. Retinoidok

A retinoidok a bőrre gyakorolt számos pozitív hatásuk ellenére nagyon irritálóak lehetnek, különösen télen. A retinoidok úgy működnek, hogy növelik a bőr fluktuációját, vagyis a bőrsejtek cserélődésének gyorsaságát.

Azonban ahogy csökken a páratartalom, a bőr szárazabbá válik, így a retinoidok még inkább irritálóak lehetnek, mivel szárazságot, hámlást, bőrpírt és égést okozhatnak.

3. Etil-alkohol vagy denaturált alkohol

Gyakran használják tonikban vagy egyes szérumokban, az alkohol azonban hosszú távon szárító hatású lehet hidegebb időben.

4. Benzoil-peroxid

Ezt az összetevőt pattanások elleni tulajdonságai miatt ismerik sokan. Gyakran megtalálható arclemosókban és néhány speciális krémben. A benzoil-peroxid antiszeptikumként működik, hogy elpusztítsa a pattanásokat okozó baktériumokat, miközben minimalizálja a felesleges olajat. Ezzel különösen alkalmas a gyulladásos pattanásokra, de szárító tulajdonsága miatt télen csak óvatosan bánjunk vele.

Nyitókép: Shutterstock

(HuffPost)