Botox injekciót a homlokába kapó nő

Daxxify vs Botox: Mi a különbség és melyiket válasszuk?

Bár legtöbbünk számára a botox a legismertebb injekciós esztétikai beavatkozás, ha a ráncok eltüntetéséről van szó, a szépségápolási ipar ma már számos további lehetőséget kínál, csak tudni kell, mit és mire érdemes használni.

Az elmúlt két évtizedben a botox mellett olyan szépészeti beavatkozások jelentek meg, mint a Xeomin, a Dysport és a Jeuveau, valamint az utóbbi időben egyik legfelkapottabb injekciós készítménynek számító Daxxify. A Daxxify-t és a Botoxot egyaránt dicsérik a ráncok és finom vonalak csökkentésére való képességük miatt, de kinek és melyiket érdemes választania?

Daxxify

A Daxxify a legújabb neuromodulátor (az idegsejtek közötti kapcsolatok hatékonyságát tartósan fokozó vagy csökkentő vegyületek) a piacon, mely hosszabb ideig tart a hatása, mint a Botox.

Kian Karimi arcplasztikai sebész és a Rejuva Medical Aesthetics alapítója szerint a Daxxify hatásmechanizmusa nagyon hasonló a Botoxéhoz, azonban előbbinél a gyógyszer aktív részéhez egy speciális peptid kapcsolódik, amely „ragadósabbá” teszi azt az ideg és az izom találkozásánál, ezért tart tovább a hatása.

A Daxxify egy toxin (daxibotulinumtoxinA-lanm), amely átmenetileg blokkolja azt a jelet, amelyet az ideg az acetilkolinon keresztül az izomba küld.

Botox

A botox volt az első ilyen jellegű, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) által több mint 20 évvel ezelőtt jóváhagyott kezelés. Dr. Rebecca Marcus bőrgyógyász szakorvos elmondta, hogy ez is egy toxin (onabotulinumtoxin A), amely átmenetileg csökkenti az izomösszehúzódásokat azáltal, hogy gátolja az acetilkolin, az idegből az izomba küldött jelért felelős neurotranszmitter működését.

„A Botox Cosmetic egy neuromodulátor, ami egy izomlazító hatású készítmény. Az Allergan Aesthetics (ma AbbVie / Allergan) irányítása és kifogástalan gyártási folyamata alatt a Botox Cosmetic kozmetikai célokra világszerte több tízmillió beteg számára vált kereskedelmi forgalomban elérhetővé. A Botox Cosmetic az izom és az ideg közötti határfelületen fejti ki hatását. Meggátolja az egyik idegjel, az acetilkolin felszabadulását, ezáltal csökkentve az érintett izom mozgását”

– magyarázta Karimi.

Fontos különbségek

A Botox Cosmetic és a Daxxify egyaránt az FDA által a szemöldök közötti ráncok enyhítésére jóváhagyott gyógyszerek, melyeknek Karimi szerint lényegében ugyanaz a hatásmechanizmusuk, és mindkettő neuromodulátornak vagy neurotoxinnak minősül.

Mindkettő ugyanazt a neurotranszmittert, az acetilkoltint gátolja, amely az idegből az izomba küldött jelért felelős, és összehúzódásra készteti az izmot, magyarázza Marcus.

„Az izomaktivitás átmeneti csökkentése a finom vonalak és ráncok enyhülését eredményezi.”

A fogyasztó számára az elsődleges különbséget az jelenti, hogy a Daxxify közel kétszer olyan hosszú ideig tartó eredményekkel kecsegtet, mint a Botox.

A Daxxify egy olyan fehérjéhez kapcsolódik, amelyet úgy terveztek, hogy az eljárás akár félévig is kitartson, míg a Botox három hónapot ígér Marcus szerint. A Botox azonban jóval régebb óta ismert kezelés, így sokkal több kutatás bizonyítja a hatásosságát.

„A Botox Cosmetic már 20 éve rendelkezik FDA-engedéllyel, és a legtöbb területen engedélyezett, mivel a homlokráncokat, a szarkalábakat és a homlokvonalakat célozza, míg a Daxxify viszonylag új, kevesebb mint egy éve van a piacon, és csak a homlokráncokra engedélyezett az FDA által”

– magyarázza Karimi.

Ez nem azt jelenti, hogy mivel a Daxxify még nem olyan régóta van forgalomban, nem biztonságos, azt még mindig széles körben biztonságosnak és hatékonynak tartják, feltéve, ha egy szakvizsgával rendelkező orvos végzi vele a beavatkozást, de ez minden szépészeti eljárásra igaz.

Melyiket válasszuk?

Aggodalomra tehát semmi ok, mindkét eljárás egyformán biztonságos, szigorú klinikai vizsgálatokon estek át több ezer páciensen, mielőtt az FDA jóváhagyta volna őket, mondja Karimi.

Hozzáteszi, a botoxot világszerte inkább funkcionális, mint kozmetikai problémákra használják, míg a Daxxify jelenleg nem rendelkezik funkcionális rendellenességekre vonatkozó indikációval, csak a jövőben fog.

A két szakértő szerint azonban néhány tényezőt fontos figyelembe venni a választáskor:

  • Hosszabb ideig tartó eredményekért: Marcus szerint azok számára jobb választás lehet a Daxxify, akik hajlandóak többet fizetni a potenciálisan hosszabb ideig tartó eredményekért.
  • Első alkalmazás esetén: Ha valaki először próbálja ki a neurotoxinokat vagy egy másik területen, akkor inkább olyan terméket használjon, melynek a hatása lehetségesen rövidebb ideig tart, mint a Botoxé. Így, ha nem tetszik a végeredmény, gyorsabban elmúlik a hatás.
  • Spórolás esetén: A Daxxify körülbelül 10-15 dollárral kerül többe egységenként, mint a Botox.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock