Nő ül az ágyon

Depresszió és szorongás: Hogyan ismerjük fel és kezeljük?

Bár a depresszió és a szorongás meglehetősen eltérő formákban jelentkezhet mindenkinél, nem szabad félvállról venni. Valamiért, ha a mentális egészségünkről van szó, hajlamosabbak vagyunk a hanyagságra, pedig erősen összefügg fizikai jólétünkkel.


A depresszió és a szorongás teljesen eltérő tüneteket produkálhat. Míg a depresszió egy hosszasan elhúzódó, általában szomorú és reményvesztett hangulattal ül rá a mindennapjainkra, addig a szorongással általában az idegeskedés, aggódás, rövid és hosszútávú célok, feladatoktól való folyamatos félelmet hordozza magával.

Ezek az állapotok eltérően jelentkezhetnek más-más embereknél, így sokan fel sem ismerik mentális problémáikat. Egy 2015-ös tanulmány szerint már az sem kizárt, hogy valaki depressziós legyen és egyszerre szorongjon is. A világszintű felmérés szerint az emberek 41%-a küzd mindkét mentális betegséggel.

A betegség kezelése

Egy jó szakember rengeteget segíthet a mentális betegségeink leküzdésében. Azonban, ha nem tudjuk elszánni magunkat a terápiára, van néhány praktika, melyeket saját magunkon is elvégezhetünk.

Ezek a tanácsok nem mindig válhatnak be, de fontos a türelem és a kísérletezésre való indíttatás. Lehet, hogy idővel működni fog az is, ami jelenleg reménytelennek tűnik.

1. Engedd meg magadnak, hogy azt érezd, amit érzel

Azt fontos a betegség felismerését követően tudatosítani magunkban, hogy ez egy egészségügyi állapot. Nem kudarc, vagy gyengeség és nem okolhatod magad érte.

2. Végezz olyan tevékenységet, ami felett lehet kontrollod

Ha visszaszerzed az irányítást az sokat segíthet a depresszió és a szorongás leküzdésében. Nem kell nagy dolgokra gondolni, kis lépésekben haladj. Tűzz ki magadnak minden napra feladatokat. Ez lehet az ágyad bevetése, a szennyes kimosása, vagy akár a zuhanyzás is. Ezek a tevékenységek ideiglenesen elterelik a figyelmedet és az elvégzésük után sikerélményed lesz.

3. Rutin fenntartása

Ha van egy napi rutinod, amit folyamatosan tartasz, az növelheti a kontroll érzetét, ami csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit.

4. Éjszakai alvás

A hiányos vagy rossz minőségű éjszakai alvás ronthat a depresszión és a szorongáson is, de a pihentető és minőségi alvás sokat javíthat a közérzeteden.

Tippek, amik segíthetnek a jó alvásban:

  • Az alvásod is legyen a rutinod, igyekezz minden nap ugyan akkor feküdni és kelni
  • Alvás előtt egy órával már kapcsold ki elektronikus eszközeidet
  • Készíts egy alvás előtti relaxáló rituálét
  • Legyen sötét,hűvös és csendes hálószobád

5. Étkezz kiegyensúlyozottan és egészségesen

A koffein, finomított cukrok és szénhidrát, valamint a feldolgozott élelmiszerek sokat ronthatnak a depresszión és a szorongáson. Igyekezz minél több zöldséget és gyümölcsöt, valamint jó minőségű szénhidrátokat fogyasztani.

6. Mozgás

Egy 2019-os tanulmány szerint heti 2,5 óra testmozgás már segítheti a depresszió és a szorongás tüneteit. Ezen kívül a kutatásból az is kiderült, hogy a kinti mozgásforma jobbnak bizonyul, mint a benti. Sétálj naponta fél órát a házad körül, hidd el, rengeteget tud segíteni!

7. Pihenés

Adj időt magadnak a minőségi pihenésre. Ha influenzásak vagyunk, akkor is egy hétig legalább az ágyat nyomjuk. Mentális egészségünk érdekében ugyan így szükségünk van a kikapcsolódásra.

8. Kapcsolattartás

Fontos, hogy a nehezebb időszakokban se zárkózzunk el szeretteink elől. Beszélgessünk velük minél többet és tartsuk a kapcsolatot. Ha van rá lehetőség szervezzünk minél több szabadtéri programot a minket körülvevő emberekkel.

Összegzés:

A szorongás és a depresszió elsöprő erejű lehet, főleg ha nem tudjuk melyikkel küzdünk, esetleg mindkettővel. Legyünk türelmesek magunkkal és ne féljünk segítséget kérni. Ha a depresszió és a szorongás kezeléséről van szó, rengeteg lehetőség közül választhatunk. A terapeuta mindig további útmutatást tud nyújtani a tünetek és a lehetséges kiváltó okok azonosításához, valamint a kezelés leghasznosabb megközelítéseinek feltárásához.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Healthline