A népszerű étrend, ami tényleg csökkenti a depresszió kockázatát
Azoknál, akik egy bizonyos étrendet követnek, 33 százalékkal csökken a depresszió kialakulásának esélye, derült ki egy kutatásból.
A zöldségekben, diófélékben, gyümölcsökben és halakban gazdag étrend jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát − derül ki a kutatásból, melynek eredményeit a Molecular Psychiatry című folyóiratban publikálták. Az eredmények több tízezer emberen végzett vizsgálatokból származnak.
Az úgynevezett „mediterrán étrend” a szervezetben lévő gyulladások csökkenésével is összefügg.
A gyulladáscsökkentő élelmiszerek közé tartozik az olívaolaj, a hüvelyesek és sok más, növényi rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer.
Ugyanakkor a szervezetben a gyulladást fokozó élelmiszerek, mint például a cukor és a telített zsírok, a depresszió magasabb kockázatával hozhatók összefüggésbe.
Dr. Camille Lassale, a tanulmány vezető szerzője elmondta:
Meggyőző bizonyítékok támasztják alá, hogy összefüggés van az étrend minősége és a mentális egészség között. Ez a kapcsolat túlmutat az étrendnek a testméretre vagy az egészség más aspektusaira gyakorolt hatásán, amelyek szintén befolyásolhatják a hangulatot.
Fotó: Shutterstock
Az eredmények 41 különböző tanulmány elemzéséből származnak. Ezek közül négy vizsgálta a depresszió és az étrend közötti kapcsolatot 36 556 emberen.
Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik jobban betartották a mediterrán étrendet, 33%-kal kisebb volt az esélye a depresszió kialakulásának, mint azoknál, akik kerülték azt.
Öt tanulmányból kiderült, hogy a magas telített zsírsav-, cukor- és feldolgozott élelmiszer-tartalmú ételek fogyasztása összefüggött a depresszió magasabb kockázatával.
Dr. Lassale elmondta:
A gyulladáspárti étrend szisztémás gyulladást idézhet elő, és ez közvetlenül növelheti a depresszió kockázatát. Vannak olyan bizonyítékok is, amelyek azt mutatják, hogy a bél és az agy közötti kapcsolat kulcsszerepet játszik a mentális egészségben, és hogy ezt a tengelyt a gasztrointesztinális baktériumok modulálják, amelyeket az étrendünkkel módosíthatunk.
Dr. Tasnime Akbaraly, a tanulmány társszerzője elmondta:
Azzal, hogy kimutattuk, hogy az egészséges táplálkozási szokások betartása összefügg a depressziós zavarok csökkent kockázatával, hozzájárulunk ahhoz az egyre bővülő bizonyítékhalmazhoz, amely a napi étrendünk fontosságára vonatkozik a mentális és agyi egészségünk szempontjából. Hozzáadva a közelmúltban végzett randomizált vizsgálatokhoz, amelyek az étrend javításának a depresszió kimenetelére gyakorolt kedvező hatásait mutatták ki, most már erős érvek szólnak amellett, hogy az étrendet a pszichiátriai orvoslás főáramának tekintsük.
Forrás: Spring
Nyitókép: Shutterstock
- 4000 évvel ezelőtt is létezett a ma egyik legnépszerűbb étrend ›
- Mindent a mediterrán diéta zöld változatáról ›
- 7 egészséges szokás, amely segíthet csökkenteni a depresszió kockázatát ›
- 5 vitamin, ha úgy érzed, lelkileg kicsit megzuhantál ›
- A depresszió összefügg egy bizonyos étrenddel ›
- A vegetáriánus étrend növelheti a depresszió kockázatát? ›