Hatalmas ablakok előtt jógázó nő

Mennyire biztonságos az edzés, ha meg vagyunk fázva?

Közeledik a megfázás-és influenzaszezon, ami sokakat könnyen ledönt a lábáról. Ilyenkor ugrásszerűen megnő egy visszatérő Google-kérdés: érdemes-e megfázva edzeni?

Ha a szervezetet kimerítő edzésnek tesszük ki, miközben az éppen a fertőzéseket próbálja kivédeni, az hosszabb időre betegebbé is tehet, olvasható a brit Marie Claire cikkében.

Az ezzel kapcsolatos kutatások vegyesek; egy mérföldkőnek számító 1990-es évekbeli tanulmányban az orvosok ötven résztvevőnek adták be a náthavírust, majd két csoportra osztották őket. Az egyik csoport tagjai minden másnapn 40 perc mérsékelt testmozgást végeztek, míg a másik csoport tagjai nem végeztek semmilyen mozgást. Az eredmények nem mutattak különbséget a betegség hosszában vagy súlyosságában a két csoport között, vagyis a kutatók arra jutottak, hogy a mérsékelt edzés nem hosszabbította meg vagy súlyosbította a megfázást.

2014-ben közzétett kutatások szerint a rendszeres edzéssel megelőzhető az is, hogy egyáltalán megfázzunk, de a legtöbb orvosszakértő azonban nem ajánlja a szokásos edzésprogram végzését megfázás vagy rosszullét esetén.

Chloe Whylie élsportoló és edző szerint megfázás esetén az általános szabály az edzéssel kapcsolatban az, hogy megfelelő pihenőidőt adjunk magunknak a gyorsabb felépülés érdekében.

„Fontos egyensúlyt kell teremteni az aktivitás fenntartása és a testnek a felépüléshez szükséges pihenés megadása között. Mielőtt nekivágsz az edzőteremnek vagy elindulsz futni, kezdd egy egyszerű ellenőrzéssel, hogy megértsd, hol vannak a tüneteid”

– magyarázza.

Menjünk végig a testünkön, hol érzünk diszkomfortot:

  • Ha a tünetek a nyak fölé korlátozódnak, gondoljunk az enyhe fejfájásra, torokfájásra vagy könnyebb megfázásra.
  • Ha a tünetek a nyak alatt jelentkeznek, a testünk fáj vagy lázasak vagyunk.

Ha az első csoportba tartozunk, Whylie szerint általánosságban elmondható, hogy nyugodtan végezhetünk némi könnyű vagy mérsékelt testmozgást. A második csoport esetén azonban ez nem ajánlott, ilyenkor a legfontosabb, hogy pihentessük a testünket és megfelelő folyadékot fogyasszunk a rehidratálás miatt.

Palomie Patel személyi edző a fent leírtakkal egyetértve azt mondja, hogy az olyan tünetek, mint az izomfájdalom és a testhőmérséklet emelkedése, mind arra figyelmeztetnek, hogy az edzést másnapra érdemes hagyni.

„Ha további stresszt adunk a testünknek a testmozgás formájában, az a katasztrófa receptje, és nagy a kockázata annak, hogy a fizikai és a test idegrendszerére ható esetleges túlzott fáradtság miatt hosszabb ideig nem csinálhatjuk azt, amit szeretünk.”

Megfázás esetén a testünk fáradt lesz, az izmok begyulladnak, így nagy a sérülésveszély. Kisebb megfázásnál a testünk jelzéseire érdemes hagyatkoznunk. Ha rosszabbul érezzük magunkat edzés közben, vagy fokozott fáradtságot tapasztalunk, hagyjuk abba, tanácsolja az edző.

Kiizzadni a megfázást

Sokan úgy gondolják, hogy az edzés azért is hatékony megfázás esetén, mert a szervezet az izzadás révén kiöblíti a méreganyagokat és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. Rövid távon átmeneti enyhülést érezhetünk az orr vagy a mellkas területén, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a megfázás teljesen elmúlt, ami hét-tizennégy napig is eltarthat.

Edzés helyett inkább ügyeljünk a megfelelő hidratálásra és kellő alvásra, valamint a táplálkozásra. Kerüljük a kiszáradást okozó ételeket és italokat, például az alkoholt, a koffeint és a magas sótartalmú ételeket. Várjuk meg, míg a tünetek teljesen megszűnnek, és csak utána kezdjünk el újra edzeni.

Nyitókép: Unsplash