Orrát fújó, betegen fekvő nő

Ez az elhúzódó megfázás két leggyakoribb jele

Lassan beköszönt a megfázás-és influenzaszezon, és ahogy közeledünk a tél felé, ez csak rosszabb lesz, ráadásul van, akinél jóval tovább tart, mint két-három nap.

A Lancet eClinicalMedicine című folyóiratban közzétett tanulmány az akut légúti fertőzések hosszú távú hatásait vizsgálta. Az eredmények azt mutatták, hogy a tünetek még hetekkel e fertőzések után is fennállhatnak, még a vírusok, például a megfázás vagy az influenza esetén is.

„Ahol a hosszú COVID meghatározta a kockázati tényezőket, ott kevés adat áll rendelkezésünkre, amely tájékoztatna minket arról, hogy mely emberek vannak kitéve a hosszú megfázás kockázatának”

– mondta Dr. John Swartzberg, a University of California, Berkeley’s School of Public Health emeritus klinikai professzora.

A megfázás tünetei a szokásosnál súlyosabbak

A tanulmányban megállapították, hogy a hosszú távú tünetek kockázatának kulcsfontosságú tényezője a betegség súlyossága. Dr. Adaira Landry, sürgősségi orvos és a Harvard Medical School adjunktusa szerint a súlyos megfázás tünetei közé tartozhat a tartós láz, a hirtelen fellépő fejfájás, a szédülés, a hányinger, a tartós látásváltozás és az arc érzékenysége. Az olyan tünetek, mint a köhögés vagy az orrdugulás akkor jelenthetnek nagyobb problémát, ha jelentős mellkasi fájdalommal, vérrel vagy légszomjjal járnak.

A köhögésen kívül a hosszan tartó megfázás leggyakoribb tünetei között szerepel a gyomorfájdalom és a hasmenés is.

A tanulmány eredményei szerint a COVID-19-ből felépülők nagyobb valószínűséggel tapasztaltak szédülést vagy ízlelési-és szaglási problémákat.

Bár a legtöbb vírusos megfázás három-hét napon belül elmúlik, a kutatásban vizsgálat, hosszan tartó megfázásban szenvedőknél a tünetek négy hétig vagy még tovább is fennálltak.

Swartzberg szerint teljesen normális, ha a köhögés vagy az orrfolyás néhány hétig tart, még akkor is, ha a többi tünet már megszűnt.

„Klasszikus példa erre egy influenzás megbetegedés után, az emberek gyakran hetekig, néha még tovább is szenvednek az orrdugulástól és a köhögéstől”

– tette hozzá.

A hosszú megfázás kezelése

A kutatók szerint több adatra van szükség a pontosabb képhez, hogy egyesek miért tapasztalnak elhúzódó tüneteket.

A hosszabb megfázás általában idővel megoldható a tünetek kezelésével, mint a pihenés, a folyadékpótlás és a vény nélkül kapható gyógyszerek használata. Bár nincs konkrét mód a hosszú megfázás megelőzésére, az éves influenza elleni védőoltás hasznos lehet a kockázatok csökkentésére. Emellett gyakran és alaposan mossunk kezet, viseljünk maszkot a zsúfolt helyeken, és maradjunk otthon, ha betegek vagyunk.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock