Rengeteg jótékony hatása van a testünkre, mégis ritkán fogyasztjuk
Akár szereted, akár nem, tudd, hogy a csicseriborsónak számos egészségügyi előnye van. Mi most hatot szedtünk össze.
1. Tele van fehérjével
Egy csésze (kb. 160 g) csicseriborsó rengeteg, több fehérjét tartalmaz, mint három tojás. A fehérje a leginkább laktató makrotápanyag, ráadásul ekkora mennyiségben laktató lesz még egy egyszerűbb ebéd is.
2. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
Egy 2014-es, a Canadian Medical Association Journal című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint napi egy adag csicseriborsó (128 g) fogyasztása 5%-kal csökkentheti az úgynevezett rossz koleszterinszintet, és így akár 6%-kal a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
3. Kevesebb stressz, jobb alvás
A csicseriborsó remek magnéziumforrás, amely támogatja az alvást, a stresszt és a hormonális egyensúlyt. A magnézium tudatos pótlása vagy olyan magnéziumban gazdag ételeket beépítése az étrendünkbe, mint a csicseriborsó, kevesebb szorongást és több nyugalmat okoz.
4. Hosszabb ideig tart jóllakottan
A csicseriborsó kiváló növényi fehérje- és rostforrás, amely elősegíti a jóllakottságot és támogatja a testsúly szabályozást.
5. Segíti az emésztést
A csicseriborsó oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, melyek segítik a bélrendszer általános egészségét és szabályozását.
6. Fokozza a bőr egészségét
A csicseriborsó jó forrása az esszenciális zsírsavaknak is, amelyek köztudottan jótékony hatással vannak a bőr egészségére. Emellett béta-karotint is tartalmaz, ami pedig segíthet megvédeni a bőrsejteket a szabad gyökök és az UV-sugarak ellen.
(Redbook)
Nyitókép: Shutterstock