Tortilla wrap falafellel és zöldségekkel, sárga háttéren

Rengeteg jótékony hatása van a testünkre, mégis ritkán fogyasztjuk

Akár szereted, akár nem, tudd, hogy a csicseriborsónak számos egészségügyi előnye van. Mi most hatot szedtünk össze.


1. Tele van fehérjével

Egy csésze (kb. 160 g) csicseriborsó rengeteg, több fehérjét tartalmaz, mint három tojás. A fehérje a leginkább laktató makrotápanyag, ráadásul ekkora mennyiségben laktató lesz még egy egyszerűbb ebéd is.

2. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Egy 2014-es, a Canadian Medical Association Journal című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint napi egy adag csicseriborsó (128 g) fogyasztása 5%-kal csökkentheti az úgynevezett rossz koleszterinszintet, és így akár 6%-kal a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

3. Kevesebb stressz, jobb alvás

A csicseriborsó remek magnéziumforrás, amely támogatja az alvást, a stresszt és a hormonális egyensúlyt. A magnézium tudatos pótlása vagy olyan magnéziumban gazdag ételeket beépítése az étrendünkbe, mint a csicseriborsó, kevesebb szorongást és több nyugalmat okoz.

4. Hosszabb ideig tart jóllakottan

A csicseriborsó kiváló növényi fehérje- és rostforrás, amely elősegíti a jóllakottságot és támogatja a testsúly szabályozást.

5. Segíti az emésztést

A csicseriborsó oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, melyek segítik a bélrendszer általános egészségét és szabályozását.

6. Fokozza a bőr egészségét

A csicseriborsó jó forrása az esszenciális zsírsavaknak is, amelyek köztudottan jótékony hatással vannak a bőr egészségére. Emellett béta-karotint is tartalmaz, ami pedig segíthet megvédeni a bőrsejteket a szabad gyökök és az UV-sugarak ellen.

(Redbook)

Nyitókép: Shutterstock