Arcát fogó, középkorú nő

Ezek a jelek mutatják, hogy a bőröd tökéletesen öregszik

Mindannyian ismerjük a bőr előnytelen öregedésének árulkodó jeleit, például a napfoltokat, a mély ráncokat és a száraz bőrt. De mik a jelei annak, hogy bőrünk a lehető legjobb módon öregszik?

Az öregedési folyamat egyénenként változó, de bizonyos észrevehető jelek arra utalhatnak, hogy egész életünkben jól vigyáztunk a testünkre. Az olyan életmódbeli tényezők, mint az alvás, a testmozgás és a stressz is hozzájárulnak ahhoz, hogyan öregszik a bőr.

A HuffPost bőrgyógyászokat kérdezett, mi az az öt jel, ami arra utal, hogy a bőrünk valóban jól öregszik.

1. A bőr gyorsan gyógyul a sérülésekből

Ha egy nyílt vágásból keletkezett seb körülbelül egy héten belül begyógyul a bőrünkön, azt jelenti, hogy az étrendünkben elég fehérje van ahhoz, hogy segítse a sebgyógyulást, vagy hogy egészséges az immunrendszerünk, esetleg jó génjeink vannak. Komolyabb seb esetén négy-hat hét a gyógyulási idő.

Onnan tudhatjuk, hogy a seb jól gyógyul, e? Ha megvágtuk magunkat, szervezetünk javító üzemmódba kapcsol, hogy helyreállítsa a bőrgátat, és varasodni kezd. Ez védi a sebet, lehetővé téve az alatta lévő bőr gyógyulását. Ha a bőrünk rózsaszínűről közelebb kerül a bőrünk tónusához, a seb ellaposodik és megpuhul, akkor begyógyult a seb.

Ha a bőr száraz, nagyobb a kockázata a bőrelváltozásoknak, a fertőzéseknek és a megvastagodásnak, mindezek pedig akadályozzák a sebgyógyulás ütemét.

2. A bőr textúrája sima

Ha bőrünk az idő nagy részében sima, az feltételezhetően jól öregszik. Ez valószínűleg a napkárosodás hiányának, a hidratált bőrnek és a jó bőrápolási rutinnak köszönhető. Ha bőrünk folyamatosan jól hidratáltnak tűnik és érződik, nem száraz vagy viszket, akkor jól hidratáljuk azt.

Ha a bőr nem hidratált, „a természetes hialuronsav, a glikozaminoglikánok és az extracelluláris mátrix egyéb elemei a korral csökkenhetnek, így a bőr kevésbé hidratált és ruganyos lesz.

3. Minimálisan elszíneződött bőrtónus

A minimális elszíneződés és napfoltok jól bizonyítják, hogy az elmúlt évtizedekben jól védtük bőrünket, többek között a napfénytől.

Ha nem használsz fényvédőt, amikor kint vagyunk a szabadban, nagyobb a kockázata annak, hogy egyenetlen bőrszínt és elszíneződést tapasztaljunk később. A bőrünkben felhalmozódó napkárosodás nagy része a mindennapos, véletlenszerű napozás eredménye. Ha azonban a bőrünk egyenletes tónusú, és nem igazán vannak rajta elszíneződések, az annak a jele, hogy az egészséges módon öregszik. Idővel a krónikus napozás növelheti a bőrön a sötét foltokat, a bőrpírt és a sárgás elszíneződést.

Az elszíneződés másik nagy bűnösei az elektronikus készülékek, mint az okos telefon, a tévé, a laptop és más készülékek képernyőjéről érkező kék fény. Utóbbi nemcsak az alvásunkat és a szemünk egészségét befolyásolhatja, hanem elszíneződést és bőrünk öregedését is okozhatja.

4. Soha nem dohányoztunk

A dohányzás növeli a finom vonalakat és a ráncokat, valamint szárazabb bőrhöz és sok más, a bőr mélyén lévő komplikációhoz vezet. Emellett olyan hosszú távú hatásokhoz is vezethet, mint a bőr egyenetlen pigmentációja, a rugalmasság elvesztése és a mély arcráncok, nem beszélve a más egészségügyi kockázatokról.

A dohányzás néhány rövid távú hatása lehet az ujjak és a körmök sárgulása és a fogak elszíneződése, míg hosszú távon növeli a tüdőrák kockázatát.

Nyitókép: Shutterstock