4 mondat, ami egészséges párkapcsolatban sose hangzik el

4 mondat, ami egészséges párkapcsolatban sose hangzik el

A vitatkozás szinte elkerülhetetlen minden kapcsolatban. Az azonban elkerülhető, hogy a másikat a szavaink súlyával bántsuk. Vannak kifejezetten toxikus mondatok, melyek visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a kapcsolatunkban. Ezeket kerüljük el, ha pedig azt tapasztaljuk, hogy rendszeresen kapjuk őket, ideje kilépnünk a kapcsolatból.


1, „Nőj már fel!”

Ez egy erősen lekicsinylő kifejezés, amely a megaláztatás érzését kelti abban, aki kapja. Ezzel a mondattal invalidálódnak a másik érzései, gondolatai, kérései és azt az érzetet kelti, hogy annak van igaza, aki mondja. Ez pedig erősen gyengíti annak az önbecsülését, aki kapja.

2. „Ez a te hibád!”

Az egy természetes ösztön, ha olyankor, amikor valami rosszul sül el, megpróbáljuk kitalálni, mi történt és miért. Ez azonban a legtöbb esetben hibáztatáshoz vezet, és a legtöbb ember elsőre nem magára mutogat. Ha azonban a párod mindig mindenért téged okol és soha semmiért nem vállalja a felelősséget, akkor erősen toxikus a kapcsolatotok.

3. „Szánalmas vagy.”

Az ehhez hasonló mondatok általában az idővel felgyülemlett fájdalom és keserűség felhalmozódásából fakadnak. Ha az egyik fél nem foglalkozik ezeknek az érzelmeknek a gyökerével, akkor ezek a megvető támadásokban fognak előjönni. Ha ezzel a problémával nem foglalkoztok, akkor a kapcsolatot a fájdalom és a düh fogja működtetni.

4. „Sajnálom, hogy nem vagyok elég jó neked.”

Az önbizalom kulcsfontosságú a saját életünkben, de a kapcsolaton belül is. Az önbizalomhiánynak ez a megnyilvánulása frusztrációhoz vezet. Emellett rugalmatlanságra vagy a változásra való nem hajlandóságra utal.

„Én ilyen vagyok, és ha ez nem elég jó neked, akkor nem tudok segíteni.”

Ha idáig juttok, innen nagyon nehéz egészségesen visszajönni. Fontos, hogy az egészséges kapcsolathoz először önmagunkkal legyünk rendben.